Psykoterapi ved Jesper Glad
angst og svimmelhed

Angst og svimmelhed

PSYKOTERAPI VED JESPER GLAD

Angst og svimmelhed går for mange hånd i hånd. Angst kan forårsage svimmelhed, og svimmelhed kan forårsage angst. Rigtig mange danskere kæmper med angst. Sundhed.dk anslår at ca. 1 ud af 10 danskere på et eller andet tidspunkt i løbet af deres liv ramt af angst. Svimmelhed er et af de typiske angst symptomer folk beskriver. Samtidig blandt de personer som kæmper med svimmelhed er der ikke mindre end 28,3% som også kæmper med angst [1].

Hvis angst fylder for meget

Kæmper du med angst, og tænker terapi kunne være relevant, så lad os tage en snak.
Mere om angst
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Angst symptomer og svimmelhed

Angst kan forårsage en lang række af forskellige symptomer [2]. Ud over svimmelhed er nogle af de oftest forekommende angstsymptomer:

 • Voldsom ubehagelig indre uro
 • Ondt i maven
 • Kvalme
 • Besværet vejrtrækning
 • Koncentrationsbesvær
 • Søvnproblemer
 • Undgåelsesadfærd
angst og svimmelhed - angst symptomer

Hvorfor opstår angst og svimmelhed?

Svimmelhed kan opstå som følge af rigtig mange forskellige ting. Eksempelvis kan svimmelhed skyldes problemer med:

 • Stress
 • Det indre øre
 • Noget neurologisk
 • Væskebalance
 • Medicin
 • Hormoner
 • Muskelstivhed
 • Højt/lavt blodtryk
 • Hyperventilation
Angst og svimmelhed - mulige årsager til svimmelhed

Angst er vores naturlige reaktion på en situation som vi, bevidst eller ubevidst, oplever som en farlig situation. Hjernen sætter kroppen i alarmberedskab og gør den parat til at kæmpe eller flygte.

Hvorfor udløser angst svimmelhed?

Angst og svimmelhed - angst situation - kamp flugt

Når hjernen sætter kroppen i alarmberedskab, så gør den det ved at aktivere det autonome nervesystem og udskille stresshormoner som adrenaline og kortisol [3].

 • Det autonome nervesystem øger blodtrykket. Et forhøjet blodtryk kan forårsage svimmelhed.
 • Stresshormonerne kan påvirke vores indre øre. Det indre øre er hvor vores balancenerve sidder og kan derved give svimmelhed. Samtidig søger stresshormonerne for at vi spænder op i musklerne, hvilket over længere tid kan give en række signalproblemer med det indre øre.
Angst og svimmelhed - angst situation - kamp flugt - indre øre

Svimmelhed ved hyperventilation

Et typisk angst symptom er en hurtigere og kortere vejrtrækning. Hvis åndedrættet bliver for hurtigt kan det ende op med at blive hyperventilation, hvilket kan forårsage svimmelhed.

Hvorfor udløser svimmelhed angst?

angst og svimmelhed

Det er vigtigt at være opmærksom på at svimmelheden kan skyldes angst, men også omvendt at angsten kan skyldes svimmelhed.

Når vores hjerne registrerer at vi er svimle, oplever den det som et faresignal. Vi kan helt akut være ved og falde, eller vi er måske syge og sårbare. Den reagerer med en stressreaktion, som over tid kan skubbe til vores angst niveau, og gøre os mere sårbare over for angst.

Angst og svimmelhed når der ikke er noget sammenfald

Det er dog vigtigt at være opmærksom på at svimmelhed bestemt ikke altid skyldes angst, eller for den sags skyld at angst skyldes svimmelhed. Både angst og svimmelhed kan have andre årsager, og da de begge kan være alvorlige tilstande, kan det ved gentagne oplevelser af svimmelhed give rigtig god mening at kontakte sin læge.

Angst kan blive meget hæmmende for ens livskvalitet, og forsvinder bestemt ikke altid af sig selv, så derfor giver det rigtig god mening at henvende sig til en professionel, og få arbejdet med angsten.

Håndter angsten og svimmelheden

Håndter angsten og svimmelheden

Der findes en række små praktiske øvelser, man kan benytte sig af til at reducere angsten og svimmelheden i den situation hvor de opstår.

For nogle vil øvelserne være alt hvad der skal til, men for langt de fleste vil der være behov for en målrettet indsats for at komme af med angsten. Når angsten ikke fylder så meget i livet, så vil oplevelsen af svimmelhed også forsvinde.

angst og svimmelhed - håndtere

Her er kort gennemgang af øvelser der for mange kan være med til at reducere oplevelsen af angst og svimmelhed:

 • Vejrtrækningsøvelser - Vejrtrækningsøvelser er mulige at bruge i angstfyldte situationer. De er med til at berolige vores autonome nervesystem og kan dermed dæmpe angsten.

  Som beskrevet så er et typisk symptom i forbindelse med en angst oplevelse et alt for hurtigt og kort åndedræt - hyperventilation - hvilket kan være med til at gøre at man bliver svimmel. Vejrtrækningsøvelser er mest effektive når svimmelheden skyldes hyperventilation.

  Vejrtrækningsøvelser er yderst praktiske, da man kan have den med sig overalt og kan udføre dem de fleste steder. De er som oftest ret enkle og praktisere. Man skal dog være opmærksom på, at det kan være rigtigt godt udførligt at have trænet øvelserne, før man bliver ramt af angst. For når angsten først rammer, så kan det være rigtig svært at finde roen til at udføre øvelsen, især hvis den er ny for en.

 • Luk øjnene - Noget så simpelt som at lukke øjnene i ca. 5 minutter kan være med til at reducere svimmelheden. Svimmelheden har ofte et visuelt aspekt med, og det at lukke øjnene, kan reducere sanse inputtet hvilket nogle finder hjælpsomt.

  At lukke øjnene er selvfølgelig ikke muligt i alle situationer.

 • Fokuser på et punkt - En anden øvelse som ofte er muligt at gøre næsten hvor det skal være er at fokusere på et punkt, og helst et punkt der ligger et stykke væk. Det hjælper vores balanceorganer med at finde orientering og kan dermed være med til at reducere svimmelheden.

FAQ

Kan angst give fysiske symptomer?

Angst kan give fysiske symptomer fordi det at vores hjerne opfatter en situation som potentielt farligt, gør at den sætter vores krop i alarmberedskab. Når vores hjerne sætter kroppen i alarmberedskab, så vil det være ved at forberede os på enten at kæmpe eller at flygte. Så vores hjerterytme bliver forøget og vores blodtryk stiger, samtidig med at vi spænder op i musklerne og får hurtigere åndedræt. På den måde skaber angsten hurtigt en hel række ændringer i kroppen, som så opleves som fysiske symptomer.

Hvorfor er jeg svimmel hver dag?

Der kan være rigtig mange forskellige grunde til at vi bliver svimmel. Stress og angst er hyppige årsager til at folk oplever svimmelhed. Medicin kan også forårsage svimmelhed. Det er dog også vigtig at være opmærksom på at svimmelhed kan forekomme af en lang række forskellige grunde, så hvis man gentagende gang opleve svimmelhed uden at kunne finde en specifik årsag, så kan det være en god ide at opsøge egen læge.

 

Kan bekymringer give svimmelhed?

Ja, det er bestemt ikke unormalt at opleve svimmelhed i forbindelse med bekymringer, stress og angst. Årsager til svimmelhed i forbindelse med bekymringer, skal findes i at vi samtidig ofte vil have et øget blodtryk og at stresshormoner kan påvirke vores balancecenter i det indre øre.

Kan svimmelhed være tegn på stress?

Ja, svimmelhed er et relativt normalt tegn på stress, og et af de typiske symptomer folk beskriver. Svimmelhed opstår som følge af stress fordi nogle af de påvirkninger, som stress har på kroppen, går ind og ændrer ved balancecentret i det indre øre, og samtidig spænder vi typisk op i vores nakke og skulder, hvilket også kan være med til at ødelægge vores balance.

Referencer

[1] The correlation between anxiety, depression, and vertigo: a cross-sectional study; Abir Omara, Eman Mostafa Basiouny, Marwa El Shabrawy & Reham Rafei El Shafei; The Egyptian Journal of Otolaryngology; Ejo SpringerOpen; 

[2] Anxiety disorders; Mayo Clinic; 

[3] Can Anxiety Make You Dizzy?; Healthline.com; 

Lidt om mig ...

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.

Et af mine fokus områder er angst.

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad