Søvnløshed stress er et af de oftest forekommende stress symptomer. Samtidig kan søvnløshed og stress skabe en ond cirkel, hvor stress gør at man kæmper med søvnløshed, og søvnløsheden kan gøre at man bliver yderligere presset og dermed mere stresset.
Men det er også en ond cirkel man selv kan være med til at bryde.
Søvnløshed stress er en del af en ond cirkel [1].
Når vi i perioder kæmper med stress, eller ligefrem langtids stress, så vil mængden af stresshormoner stige i blodet. Stresshormonerne aktiverer vores nervesystem.
Det aktive nervesystem gør at vi kan ende op med at:
Et søvnunderskud vil for de fleste gøre det svært at fungere i løbet af dagen, og kan være med til at få, hvad der normalt ses som små problemer til at virke uoverskuelige. På den måde kan søvnløshed skabe yderligere stress. Der opstår en ond cirkel, hvor stress giver søvnløshed og søvnløshed giver mere stress.
Søvnløshed i forbindelse med stress er et af de mest normalt forekommende stress symptomer, men er samtidig et blandt rigtig mange forskellige stress symptomer.
Præcis hvilke stress symptomer man oplever er meget individuelt, så oplevelsen af stress kan variere fra person til person. Der er dog en række stress symptomer som forekommer oftere. Sådanne ofte forekommende stress symptomer inkluderer:
Der er også tiltag som hjælper på søvnen. Der er dog som sådan ikke direkte nogle mirakel metoder der bare virker med det samme for alle uden bivirkninger, men der er helt konkrete ting du kan gøre som virker for rigtig mange:
Stress påvirker meget ofte ens søvn. Faktisk er søvnløshed og stress ofte meget tæt forbundet, og søvnproblemer er et af de hyppigste symptomer på stress. Det kan være en ond cirkel, hvor stress giver søvnløshed og søvnløsheden forstærker stressen.
Søvnløshed stress kan gå over i søvnangst, hvor man oplever en så høj grad af stress omkring det at sove at det går over i en decideret angst oplevelse. Man snakker om stressudløst angst.
Rigtig mange oplever at have problemer med at sove i forbindelse med stress. Man ligger i sengen og skal endelig falde til ro, men i stedet begynder der at opstå bekymringstanker, enten som tankemylder eller som overtænkning omkring en bestemt problemstilling. Det kan være rigtig svært at slippe og kan holde fast alt for længe.
Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.
Stress er et af mine fokus områder.
mail: jg@glads.dk