top of page
Bekrymringsangst

Bekymringsangst

Vi kæmper alle med bekymringer som en helt normal del af livet, men det bliver til bekymringsangst, når vores bekymringer bliver vedholdende, overdrevne og ikke til at slippe på trods af at de er grundløse. 

Find os på Amagertorv 14b 3. og 4. etage, København K  eller kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk 

Hvad er bekymringsangst i forhold til andre typer af angst

Bekrymings angst - typer af angst

Bekymringsangst er en blandt en række forskellige typer af angst, hvor nogle af de mest almindelige er: social angst, generaliseret angst, OCD, PTSD, og panikangst.

 

Det er generelt et overlap mellem de forskellige typer af angst. Bekymringsangst adskiller sig fra andre typer af angst ved at bekymringsangsten ikke opstår så meget i forbindelse med ting eller situationer men er en mere kontinuerlig bekymring omkring generelle områder i ens liv. 

Bekrymings angst - emner

Er man ramt af bekymringsangst, så vil man ofte bekymre sig om disse ting: Bekymringsangst er stavet anderledes i figuren.

 • Økonomi

 • Helbred (sygdomsangst) 

 • Jobbet

 • Familie/Venner

 • Klima

 

Når man taler om bekymringsangst, så er bekymringerne overdrevne, nærmest umulige at slippe, og ofte helt ubegrundede.

Sygdomsangst

En specifik underkategori til bekymringsangst er så normalt forekommende at den har fået sit eget navn som er “sygdomsangst” eller "helbredsangst". 

 

Sygdomsangst er en unødig overfokusering på alt omkring sygdomme. Det kan være en konstant frygt for en specifik kategori af sygdom, f.eks. kræft eller hjerteproblemer. Eller det kan være en generel overfokusering på alle mulige typer af helbredstilstande. 

 

Det vil ofte være sådan, at selv helt normale tilstande i kroppen bliver tolket som værende sygelige, og kørt op til et alvorligt heldbredsproblem.

Bekymringsangst symptomer

Bekymringsangst symptomerne har et stort overlap med symptomerne for andre typer af angst, så som social angst og angstanfald/panikangst.

Bekrymings angst - symptomer

Men typiske symptomer ved bekymringsangst er [1]: Kan ikke læse teksten i figuren

 • Uro og rastløshed

 • Bliver nemt udmattet

 • Svært ved at koncentrere sig

 • Bliver nemmere irriteret

 • Muskelspændinger

 • Søvnproblemer 

Bekymringsangst og generaliseret angst

Bekymringsangst er faktisk et noget ældre ord for det som i dag bliver betegnet generaliseret angst. Det er lidt ærgerligt, da bekymringsangst efter min mening er en mere rammende betegnelse for denne type af angst i forhold til generaliseret angst. Jeg forestiller mig at man har valgt dette navneskift for at være mere i tråd med den engelske betegnelse “generalized anxiety disorder”.

Bekymringsangst test

Der findes en lang række angst test men selv kan tage, også specifik bekymringsangst test eller generaliseret angst test. Sådanne tests kan give noget retning, men det er altid en god ide og opsøge professionel hjælp, for at få mere tilbundsgående og mere objektiv evaluering. 

Bekymringangst behandling

Bekymringsangst behandling er typisk i form af:

 • Samtaleterapi, eller 

 • Medicin

Bekymringsangst behandling
Samtaleterapi

Der findes en lang række forskellige typer og retninger af samtaleterapi. Der bliver ofte advokaderet for, at den ene metode er bedre end den anden. Gentagne undersøgelser omkring samtaleterapi viser dog at det ikke er så meget den specifikke terapeutiske metode der er vigtig, men i højere grad, det der kaldes non-specifikke faktorer [2]. Vigtig elementer i non-specifike faktor er ting som: 

 • Hvor god er den terapeutisk alliance mellem klient og terapeut

 • Hvor behandlingsparat er klienten

Bekymringsangst behandling - 
Medicin

Bekymringsangst kan også behandles medicinsk. Det sker ofte i kombination med samtaleterapi. 

 

Men da angst medicin bestemt ikke er min kernekompetence, så vil jeg opfordre til at opsøge egen læge for at få yderlig information omkring behandling af bekymringsangst med medicin. 

FAQ

Hvad er forskellen på bekymring og angst?

Forskellen på bekymring og angst ligger primært i hvor intens oplevelsen af frygt er, og sekundært om der er en reel grund til at bekymre sig eller være frygtsom. Bekymringer er i den mere milde ende, mens frygt og angst opleves mere voldsomt. Bekymringer kan være der både når der er god grund til at bekymre sig, og når der ikke er, men for det meste kan der være en reel grund. Med angst er det lige omvendt.

Kan man blive syg af bekymring?

Man kan blive syg af bekymringer. Det kan både være i form af bekymringsangst, eller generaliseret angst som det hedder nu - og det kan være i form af stress. Vi kan blive ramt af stress ved vedvarende bekymringer. Bekymringerne kan sætte vores krop i alarmberedskab, og når vi er der for længe så opstår der langvarig stress.

Hvorfor har man tankemylder?

Der kan være rigtig mange forskellige bagvedliggende årsager til at man har tankemylder. Men tankemylder opstår ofte i forbindelse med stress og nogle gange i forbindelse med angst.

Er tankemylder angst?

Nej, tankemylder er ikke angst. Tankemylder kan opstå i forbindelse med angst, men ses faktisk oftere i forbindelse med stress.

Referencer

Referencer

[1] Generalized Anxiety Disorder; Sadaf Munir,  Veronica Takov; NCBI; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441870/

 

[2] How important are the common factors in psychotherapy? An update; Bruce E Wampold NCBI; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4592639/

 

[3] The biology of fear- and anxiety-related behaviors; Thierry Steimer; NCBI; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181681/

Skrevet af

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.

Angst er et mit fokus områder. 

mail: jg@glads.dk

Forskellen på psykolog og psykoterapeut, Psykoterapeut København Jesper Glad
bottom of page