Psykoterapi ved Jesper Glad
angst kvalme

Angst Kvalme

PSYKOTERAPI VED JESPER GLAD

Angst kvalme er et af de mest normalt forekommende angst symptomer[1]. Det kan være voldsomt ubehageligt, og opstår ofte som en del af den akutte angstoplevelse. Angst kvalme kan også forekomme som resultat af langvarig stress der er opstået som følge af angst for eksempel ved generaliseret angst.

Hvis angst fylder for meget

Kæmper du med angst, og tænker terapi kunne være relevant, så lad os tage en snak.
Mere om angst
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Angst kvalme er normalt helt ufarligt

Angst kvalme kan virke voldsomt, så det er godt at være opmærksom på at oplevelsen ikke blot er normal, men den er også i langt de fleste tilfælde helt ufarlig. Hvilket gælder for angst og angst symptomer generelt. Dette er modsat stress symptomer, der i deres kroniske form godt kan være rigtig farligt for kroppen. Når det så er sagt, så kan angst og relateret undgåelsesadfærd være enormt begrænsende både for ens livsudfoldelse og ens livsglæde.

Angst er en naturlig reaktion på en voldsomt stressende situation

angst kvalme - kroppen sættes i alarmberedskab

Angst er en normal kropsreaktion, der sætter os i en kamp eller flugt tilstand, der skal gøre vores krop parat til at håndtere en potentielt farlig situation.

Vi er dog som mennesker i et moderne samfund alt for ængstelige, og reagerer med angst alt for hurtigt.

angst kvalme - kroppen sættes i alarmberedskab - tarmbaktiere og nervesystem

Når en angstsituation opstår, så sørger vores hjerne for at der bliver udskilt en række forskellige stresshormoner. Nogle af disse stresshormoner påvirker vores tarmbakterier negativt, hvilket kan forårsage en hel række forskellige mave relaterede problemer, her i blandt angst kvalme [1].

På samme måde som at man kan opleve angst kvalme, så kan man også opleve stress kvalme.

Hvilken angst typer forårsager angst kvalme?

Alle de mest normalt forekommende typer af angst kan fremkalde angst kvalme, så som:

Reducer selv angst kvalme symptomerne

Kæmper man med angst, i en sådan grad at man oplever angst kvalme, så er det meget ofte en god ide at opsøge professionel hjælp.

Man kan dog selv gøre noget for at reducere angsten og dermed angst kvalme symptomerne [3]:

  • Motion - Motion kan være et godt værktøj, når angsten ikke er alt for voldsom. Det giver mindre muskelspændinger, og har også en tendens til at reducere maveproblemer.
  • Vejrtrækningsøvelser - Vejrtrækningsøvelser er et andet godt værktøj til at reducere angst. Lange dybe vejrtrækninger får vores autonome nervesystem til at falde mere til ro, og kan på den måde være angstdæmpende.
  • Let og sund mad - Let og sund mad reducerer som sådan ikke angsten, men kan gøre det nemmere at håndtere angst kvalme.
  • Små og korte slurke af vand - Vand i små mængder kan være med til at reducere kvalmen. Det skal dog kun drikkes lidt af gangen, da meget vand på en gang kan have den stik modsatte effekt.

Når kvalme ikke er angst kvalme

Vi kan få kvalme af rigtig mange forskellige grunde, og som oftest har det ikke noget med angst eller stress at gøre. Det er generelt enormt ubehageligt, men ufarligt. Hvis man går rundt med en nærmest kronisk kvalme, og som man ikke lige kan sætte fingeren på hvad det skyldes, så kan det være en god ide at opsøge egen læge.

FAQ

Kan man have psykisk kvalme?

Ja, man kan have psykisk kvalme. Psykisk kvalme ses ofte som angst kvalme eller stress kvalme. Vores hjerne og mave er tæt forbundet gennem hormoner og nervesystemet, så derfor er det også helt naturligt at vi til tider vil opleve psykisk kvalme.

Hvorfor giver angst kvalme?

Angst giver kvalme fordi vores hjerne, hvor angsten opstår, er tæt forbundet med maven. Derfor vil voldsomme følelsesmæssige forandringer i vores hjerne kunne mærkes i maven. Hjernen og maven er forbundet gennem vores nervesystem, men også hormoner påvirker maven. Når hjernen i en angst situation forbereder os på kamp eller flugt, så vil det altså også påvirke vores tarm og tarmbakterier, så vi kan få både ondt i maven og kvalme.

​Kan angst mærkes i maven?

Angst kan mærkes i maven på rigtig mange forskellige måder. De fleste kender nok til at have sommerfugle i maven før en præsentation, ondt i maven i forbindelse med at være bange eller have skænderier. Angst i maven er et af de mest typiske beskrevne angstsymptomer.

Kan man kaste op af angst i maven?

Angsten i maven kan godt forårsage at man kaster op. De fleste kender til at have ondt i maven i forbindelse med angst eller stressfyldte situationer. Oplever vi voldsomt angst, kan dette godt gøre at vi kaster op. Hvor meget der skal til før vi kaster op er meget individuelt.

Skrevet af 

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.

Angst er et mine fokus områder.

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad