Psykoterapi ved Jesper Glad
angst i kroppen og uro i kroppen

Angst i maven og uro i kroppen

PSYKOTERAPI VED JESPER GLAD

Angst i maven og uro i kroppen angst er noget langt de fleste, som kæmper med angst, kan genkende. Uro i maven eller direkte ondt i maven er blandt de oftest forekommende stress symptomer og angst symptomer. De fleste mennesker kender til at have sommerfugle i maven før en vigtig præsentation eller møde. De fleste vil også genkende beskrivelsen af at have en knude i maven, efter et skænderi, eller at man er blevet såret[1].

Hvis angsten fylder for meget

Kæmper du med angst, og tænker terapi kunne være relevant, så lad os tage en snak.
Mere om angst
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Angst i maven og uro i kroppen angst har en naturlig forklaring

Som psykoterapeut spørger jeg ofte mine klienter, hvordan deres “uro i kroppen angst” opleves. De beskriver ofte en række forskellige angst symptomer, men uro eller ondt i maven er der nærmest altid.

At det er sådan at vi sanser uro og angst i maven ved at det gør ondt i maven, er ikke overraskende. Vores hjerne og vores mave er betydeligt tættere forbundet, end man lige skulle tro.

Forsker har relativt for nyligt begyndt at interesserer sig intenst for hvad man på engelsk kalder gut-brain-axis (GBA) eller på dansk mave-hjerne-aksen eller mave-hjerne-kanalen (gut-brain-chanelle)
Angst I maven og uro i kroppen angst - hjerne - marve - kanalen

Angst i maven

Det er sådan at meget lig hjernen så har vores maver også en lang række nerveceller [2]. Disse nerveceller i maven bliver direkte påvirket af, hvad der foregår i hjernen. Så er man i en angstfyldt situation, så vil man også opleve uro i kroppen angst eller angst i maven.

Angst i maven kan nogle gange være så voldsom at det giver angst kvalme.
Angst i maven og uro i kroppen - maven
Samtidig er det sådan, at ved stress og angstfyldte situationer, så udløser kroppen stresshormoner. Disse stresshormoner påvirker vores tarmbakterier, hvilket kan opleves som angst i maven eller som stress mave.
Angst I maven og uro i kroppen angst - hjerne - stresshormoner og nervesystem - begge veje
Noget der nok kom bag på en del, er at forbindelsen mellem mave og hjerne faktisk virker begge veje. Maveproblemer kan påvirke vores hjerne, sådan at ubehag startende i maven “angst i maven” faktisk kan give os en oplevelse af angst [3].

Ondt i maven stress og angst

Ondt i maven, stress og angst er tæt forbundne. Både stress og angst aktiverer vores autonome nervesystem. En kraftig aktivering af det autonome nervesystem kan - som ovenover beskrevet - udløse mavesmerter. Samtidig kan stress udløse angst

For nogen er det sådan, at stressen udløser ondt i maven. Vi bliver opmærksom på at vi har ondt i maven, og at vi faktisk er temmelig stressede. Hvis man allerede har en lav angst tærskel, kan oplevelsen af ondt i maven stress være med til at aktivere angsten.

angst i kroppen og uro i kroppen skriver

Det kan for eksempel være op til en eksamen eller et foredrag. Det er en svær situation, man vil gerne have at det går godt og er bange for ikke at fremstå som værende dygtig, og er måske ligefrem bange for at dumme sig, så man er noget stresset. Stressen sætter sig i maven, og man bemærker så at man har ondt i maven. Hvilket får en til at tænke på, at man faktisk slet ikke har lyst til det her, og kan skrue op for bekymringstanker omkring hvordan det nu vil gå. Stressen og bekymringstankerne kan efterhånden blive så voldsomme, at det bliver til en egenlig angst oplevelse.

Det at ondt i maven både er et stress og angst symptom kan være med til at gøre det svært at skelne mellem hvornår vi snakker stress og hvornår det er angst. 

Uro i kroppen angst

Uro i kroppen angst opleves blandt andre sansninger meget ofte som kraftig mavefornemmelse. Folk beskriver, hvordan uro i kroppen angst følelsen som en hård sammentrækning i maven. Nogle beskriver det som et stik, andre som hård knude, eller en tung sten.

angst i maven og uro i kroppen angst - hvordan oplevese uro i kroppen

Udover sansning i maven, så bliver uro i kroppen angst ofte også beskrevet som:

  • En sitren i kroppen, som om der er en ubehagelig energi i kroppen

  • Man spænder op i musklerne, ofte i kæben og skuldrene

  • Hænder og fødder bliver urolige, og man rykker rundt i stolen

  • Lyst til at rejse sig

FAQ

Hvordan føles angst i kroppen?

Angst i kroppen kan føles meget forskelligt fra person til person. Der er faktisk personer der nærmest lukker helt ned for dem selv, og slet ikke mærker noget i angstsituationer. Men typisk beskriver folk at angst i kroppen opleves som en voldsom ubehagelig uro, hjertebanken, ondt i maven, svimmelhed, og kvalme.

Kan angst mærkes i maven?

Angst mærkes meget ofte i maven. Mange kender til sommerfugle i maven, men det kan også være i form af en uro, ondt i maven, kvalme, og opkast. Der er både nervecelle-forbindelse mellem hjerne og mave, og derudover også en hormonel forbindelse, der forklarer at angst mærkes i maven.

Kan bekymringer sætte sig i maven?

Ja, bekymringer kan sætte sig i maven. De gør de faktisk ofte. Både stress og angst påvirker vores mave. Vores nervesystem i hjernen er forbundet til de nerveceller, der er i vores mave- og tarmområde. Der er faktisk forbavsende mange nerveceller i maven. Samtidig påvirker stresshormonerne også tarmbakterier. Så man kan næsten sige at det ville være mærkeligt hvis vi ikke kunne mærke bekymring i maven. 

Kan psyken påvirke maven?

Ja, psyken påvirker maven. Det er en ret tæt kobling mellem vores hjerne, vores nervesystem, og nervesystemet i mave- og tarmområdet. Samtidig påvirker stresshormoner som kortisol vores tarmbakterier, og kan bringe dem ud af balance, hvilket kan oplevelse som uro i maven eller decideret ondt i maven.

Skrevet af

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.

Et af mine fokus områder er angst

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad