De 4 tilknytningsmønstre - Dit tilknytningsmønster er en afgørende faktor for, om du kommer til at leve et mere eller mindre lykkeligt liv, hvordan du håndterer vigtige sociale relationer og din sårbarhed over for mentale udfordringer.
De 4 tilknytningsmønstre er:
Dit tilknytningsmønster er en medvirkende årsag til, om du bliver ramt af stress, angst, depression, kæmper med lavt selvværd, får en spiseforstyrrelse, oplever ensomhed, har det svært med de vigtigste relationer og i dit parforhold, osv.
Tilknytningsteorien og tilknytningsmønstrene er en af de mest betydningsfulde, grundigst validerede, og bedst dokumenterede psykologiske teorier vi har.
Med min baggrund som psykoterapeut med et specifikt fokus på tilknytning, har jeg efterhånden arbejdet med hundredvis af meget forskellige personer der har kæmpet med forskellige tilknytningsproblematikker.
Jeg beskriver her de væsentligste elementer omkring de 4 tilknytningsmønstre og det teoretiske fundament for tilknytningsmønstrene.
Hvorfor er der nogen som bare kan være rolige og helt naturlige, okay med hvem de nu er? Som aldrig er nervøse i mødet med andre mennesker, og bare er til stede som de nu er. Godt kender til at have travlt, og til at have dårlige perioder, men aldrig bliver stressede, ikke bliver deprimerede og kender til frygt, men kæmper ikke med angst. De har det fint i midten af gruppen, men har det også fint med at gå op imod gruppen.
Mens mange af os andre bliver ramt af angst, depression, stress, og kæmper med skam og et lavt selvværd, ikke kan lide når vi får for meget opmærksomhed, og samtidig føler os altid lidt udenfor gruppen.
Meget ofte kan disse individuelle forskelle forklares med vores forskellige tilknytningsmønstre.
Vi får vores tilknytningsmønster med os hjemmefra. Det opstår i den tidligste barndom, men påvirker os ubevidst gennem hele livet.
Dit tilknytningsmønster er afgørende for, hvordan du håndterer følelser, hvordan du ser dig selv og de mest betydningsfulde relationer i dit liv.
På den måde får dit tilknytningsmønster en afgørende betydning for kvaliteten af dit liv og dine nære relationer til venner, kærester/partner og børn, men også på arbejdet og i grupper.
En høj grad af tillid til sig selv, andre og i særdeleshed ens vigtige relationer. Kan både søge tryghed, stå alene og tør prøve nye ting.
Usikker på sig selv. Tro på at vigtige relationer kan hjælpe, men stoler ikke på, at de nødvendigvis gør det. Søger meget tryghed, og kan derfor have svært ved at stå alene og prøve nye ting.
Usikker på sig selv, og er samtidig sikker på ikke at kunne hente hjælp udefra. Søger ikke tryghed, og står alt for meget alene. Begrænset lyst til at prøve nye ting.
Usikker på sig selv, og er splittet i sine forventninger til vigtige relationer. Tror på en og samme gang at de ikke vil få nogen hjælp udefra når de har behov for hjælp, men hjælpen kan være farlig.
Utryg ambivalent tilknytning, også benævnt ængstelig tilknytning og som overinvolveret tilknytning hos voksne
En tilknytningsadfærd, hvor barnet vil være utryg, og forsøge at opnå nærhed til den primære omsorgsperson ved at skrue op for følelser som vrede og hjælpeløshed.
Hos voksne vil det ambivalente tilknytningsmønster, vise sig som lavt selvværd, høj grad af behov for nærhed og bekræftelse, voldsom frygt for at blive forladt og jalousi.
Utryg undvigende tilknytning, også benævnt undgående tilknytning og som afvisende tilknytning hos voksne.
En tilknytningsadfærd, hvor barnet vil være utryg, og forsøge at undgå at blive forladt eller gjort forkert af den primære omsorgsperson ved at undgå at vise følelser, og klare sig selv.
Hos voksne vil det undvigende tilknytningsmønster vise sig som lavt selvværd ofte dækket over med selvtillid, meget nedtonede følelser, svært ved at vise sig selv og stå frem med tanker og følelser, stærkt fokus på ikke at miste personlig frihed.
Utryg desorganiseret tilknytning, og som uforløst for sorg og traume hos voksne
En tilknytningsadfærd, hvor barnet er utryg. Den primære omsorgsperson er både en kilde til omsorg og tryghed, men samtidig skræmmende for barnet.
Hos voksne vil det desorganiseret tilknytningsmønster vise sig som lavt selvværd, og en selvsaboterende adfærd hvor man både oplever et stort behov for at være i tætte relationer, men samtidig kan gøre meget for at undgå dem.
Tryg tilknytning, også benævnt tryg-selvstændig tilknytning hos voksne.
En tilknytningsadfærd, hvor barnet er trygt. Den primære omsorgsperson er en kilde til omsorg og tryghed, og udgør en sikker base for barnet, hvorfra det kan undersøge verden.
Hos voksne vil det trygge tilknytningsmønster vise sig som et stærkt selvværd, en okayhed med hvem man er, god afbalaceret følelsesregulering, og høj grad af robusthed.
Den trygge tilknytning opstår hos det lille barn hvis barnets primære omsorgspersoner generelt er:
Den trygge tilknytning er præget af tillid og følelsesmæssig tryghed mellem barnet og den primære omsorgsperson.
Typiske tegn på en tryg tilknytning hos børn:
En voksen person med et tryg-selvstændig tilknytningsmønster vil typisk:
I parforhold vil den voksne med en tryg-selvstændig tilknytning som ofte:
I et parforhold med utryg tilknyttet person, så kan ellers en tryg tilknyttede partner få en adfærd der begynder at minde om en utryg tilknytningsadfærd, f.eks.
Den ambivalente tilknytning kan opstå i den tidlige barndommen hvis den primære omsorgsperson er:
Relationen mellem et barn med et ambivalent tilknytningsmønster og barnets primære omsorgsperson er ofte præget af store følelser, og en skiften mellem at tage afstand eller at være meget tætte.
Typiske tegn på ambivalent tilknytning hos børn:
Det overinvolveret tilknytningsmønster hos voksne svarer til den ambivalent tilknytning hos børn.
Kendetegn for en voksen person med en ambivalent tilknytning:
I parforhold vil den voksne med en overinvolveret tilknytning som oftest:
Den undvigende tilknytning kan opstå i den tidlige barndom hvis den primære omsorgsperson:
Relationen mellem et barn med et undvigende tilknytningsmønster og barnets primære omsorgsperson er ofte præget af mangel på følelser eller meget nedtonede følelser.
Barnet er nemt og klarer sig selv. Derfor bliver den undvigende tilknytning også nemt overset.
Typisk vil børn med en undvigende tilknytning:
Det afvisende tilknytningsmønster hos voksne svarer til det undvigende tilknytningsmønster hos børn.
Kendetegn for en voksen person med en afvisende tilknytning:
I parforhold vil den voksne med en afvisende tilknytning som oftest:
Det desorganiserede tilknytningsmønster opstår som en konsekvens af en primær omsorgsperson, hvis adfærd har været skræmmende og forvirrende eller ligefrem traumatiserende.
På den ene side driver tilknytningssystemet hos det lille barn, barnet til at forsøge at opnå nærhed, opmærksomhed og tryghed fra den primære omsorgsperson.
Når så den selv samme person virker skræmmende, så opstår der en voldsom ambivalens hos det lille barn. På en gang har barnet behov for omsorg og tryghed hos omsorgspersonen og samtidig trækker det sig fra det som er skræmmende.
Det desorganiserede tilknytningsmønster kan opstå tidligt i barndommen hvis den primære omsorgsperson:
Relationen mellem et barn med et desorganiseret tilknytningsmønster og barnets primære omsorgsperson er ofte præget af usikkerhed eller frygt hos barnet. På den ene side søger barnet trygheden hos omsorgspersonen, men samtidig oplever barnet en voldsom usikkerhed ved omsorgspersonen.
Typisk adfæd hos et barn med et desorganiseret tilknytningmønster:
Kendetegn ved et desorganiseret tilknytningsmønster hos voksne:
Med tilknytningsmønstrene forsøger vi at få alle menneskers tilknytningsadfærd til at passe ind i 4 meget forskellige kategorier.
Formålet med at udvikle denne kategorisering af tilknytningsadfærd var til at starte med primært videnskabeligt. Men kategoriseringen i 4 forskellige tilknytningsmønstre har vist sig yderst anvendelig i praksis.
Det er dog ikke sådan at vi alle har en tilknytningsadfærd der helt specifikt passer inden for et af de 4 tilknytningsmønstre. Faktisk er det en voldsom forenkling.
Vi har alle vores helt egne unikke tilknytningsadfærd som er præget af vores gener, vores tidlige tilknytning, og vores senere erfaring. Derfor kan det for nogle også være lidt svært helt at finde sig selv inden for et af de 4 tilknytningsmønstre. De kan have en oplevelse af, at de i nogle situationer reagerer med et tilknytningsmønster for så i andre situationer at reagerer, som har de et andet tilknytningsmønster.
Når vi kategoriserer tilknytningsadfærd i 4 tilknytningsmønstre, så får vi et øget fokus og opmærksomhed på, hvad folk har til fælles i deres tilknytningsadfærd. Men samtidig kan vi komme til at overse alle de steder hvor folk er unikke.
Tilknytningsmønsteret bliver for de fleste tydeligst i forbindelse med personer som står dem nært og vi forbindelse med relationen:
Så fra at være et sted hvor ens tilknytningsmønster kun er ganske lidt aktivt og usynligt, så kan det blive voldsomt aktiveret i situationer med betydningsfulde relationer og ved høj stress eller frygt.
Derfor oplever mange at de kan se flere forskellige tilknytningsmønstre hos dem selv, et trygt og et utrygt. Hvor det så faktisk er et utrygt tilknytningsmønster som er mere eller mindre aktiveret.
De 3 nøglepersoner i udviklingen af teorien for tilknytningsmønstre var:
Som en del af hans tilknytningsteori beskrev John Bowlby hvordan vores tilknytningsadfærd er noget som vi får tildelt som børn, men vi har den med os gennem hele livet.
Den tilknytningsadfærd vi får som børn bliver fundamental for, hvordan vi anskuer verden, os selv og andre mennesker omkring os. Det er vores tidligste erfaring med at søge omsorg, kærlighed og hvordan vi bliver modtaget i verden.
Så fra at være et sted hvor ens tilknytningsmønster kun er ganske lidt aktivt og usynligt, så kan det blive voldsomt aktiveret i situationer med betydningsfulde relationer og ved høj stress eller frygt.
Derfor oplever mange at de kan se flere forskellige tilknytningsmønstre hos dem selv, et trygt og et utrygt. Hvor det så faktisk er et utrygt tilknytningsmønster som er mere eller mindre aktiveret.
Alle betydningsfulde relationer senere i livet bliver oplevet og forstået med udgangspunkt i den tilknytningsadfærd vi fik som barn. Bowlby kalder denne mentale model for hvordan vi tolker vigtige relationer for vores indre arbejdsmodel
Disse 4 tilknytningsmønstre blev identificeret med Ainsworths fremmedsituationstest, der specifikt undersøger det lille barns adfærd i forhold til sin primære omsorgsperson.
Hos børn er fordeling af de forskellige tilknytningsmønstre som følger[7]:
Utryg ambivalent tilknytning: 5 - 15 %,
Utryg undvigende tilknytning: 15 - 25 %
Utryg desorganiseret tilknytning: ca. 13 %
Tryg tilknytning: 60 - 70 %.
I mit arbejde som psykoterapeut kæmper langt de fleste af de klienter, jeg møder enten med:
Er du så heldig at du er trygt tilknyttet, så er der mindre chance for at du løber ind i en større mental udfordring som kunne få dig til at opsøge en psykoterapeut.
Er du stærkt utrygt, udvigende tilknyttet, så er chancen for at du opsøger hjælpe mindre. Du vil som udgangspunkt have et mønster, der fortæller dig, at når det bliver hårdt i livet, så må du klare det selv, der er ikke andre som kan hjælpe dig.
Når det så sagt så har jeg efterhånden arbejdet med rigtig mange klienter, der kæmper med et lettere undvigende tilknytningsmønster. Deres undvigende tilknytningsmønster kommer som oftest i spil i forbindelse med intime relationer eller i parforhold. De oplever at de:
Jeg oplever, at de indre arbejdsmodeller, der er knyttet til de forskellige utrygge tilknytningsmønstre, har en tendens til at gøre det sværere for klienten umiddelbart at få det fulde udbytte af terapien sammenlignet med en tryg tilknyttet klient. De indre arbejdsmodeller hos utrygt tilknyttet klienter, vil gøre at klienterne er mere påpasselige og tager mere afstand til psykoterapeuten i starten af forløbet. Det vil som oftest hjælpe psykoterapeuten, hvis denne kan gennemskue at det er et utrygt tilknytningsmønster som er på spil, og kan tilrettelægge terapien efter det.
Mary Ainsworth identificerede i 60erne de 4 tilknytningsmønstre hos børn
Tryg tilknytning
Utryg, ambivalent tilknytning
Utryg, undvigende tilknytning
Utryg, desorganiseret tilknytning
De tilknytningsmønstre navngives ikke helt konsistent på dansk. Tryg tilknytning bliver også ofte benævnt sikker tilknytning, og ambivalent tilknytning bliver også kaldt ængstelig tilknytning.
Det er vigtigt at være opmærksom på at dette blot er kategorier af tilknytning. Vi er født med forskellige gener, forskellige tilknytningspersoner og har vidt forskellige opvækst, hvilket altsammen er med til at forme vores tilknytning. De fire kategorier har blot vist sig at være meget anvendelige kategorier til at beskrive forskellige typer af tilknytningsadfærd.
Et utrygt tilknytningsmønster kommer i tre forskellige varianter:
Utryg, ambivalent tilknytning
Utryg, undvigende tilknytning
Utryg, desorganiseret tilknytning
Disse utrygge tilknytningsmønstre opstår som følge af en utryg relation til den person som primært har taget sig af os mens vi har været helt små, også kaldt en primær omsorgsperson.
[1] John Bowlby; wikipedia.org;
[2] Mary Ainsworth; wikipedia.org;
[3] Attachment in adults; wikipedia.org;
[4] Close(d) to you? Avoidant attachment is associated with attenuated pupil responsivity to social stimuli; Johannes B. Finke, Kim D. Opdensteinen, Tim Klucken, Hartmut Schächinger; ScineceDirekt;
[5] Attachment Styles & Their Role in Relationships; attachmentproject.com;
[6] Contributions of Attachment Theory and Research: A Framework for Future Research, Translation, and Policy; Jude Cassidy, Jason D. Jones, and Phillip R. Shaver; NLM;
[7] Vi er vores relationer - om tilknytning, traumer og dissociation; Tor Wennerberg; Dansk Psykologisk Forlag;
Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København gennem flere år.
Jeg brænder for mit job da jeg både helt personligt ved hvor stor en hjælp god psykoterapi kan være, og kan se forskellen for mine klienter.
Specifikt arbejdet med tilknytningsbaseret terapi finder jeg relevant og givende, hvilken selvfølgelige også er en hovedårsag til at jeg har valgt at specialisere netop inden for tilknytning.
mail: jg@glads.dk
Tilknytningsmønstre generelt:
Ængstelig/ambivalent tilknytning:
Undvigende tilknytning:
Desorganiseret tilknytning:
Tilknytningsmønstre behandling: