
Angst for at være alene
De fleste kan nok genkalde sig angst for at være alene fra da de var børn. Angst for at være alene kan også ramme os som voksne, dog ofte i en lidt anden form. Angst for at være alene rammer os på rigtig mange forskellige måder. Vi kan blandt andet tale om den i relation til tilknytning, adskillesangst, eller eksistentielangst.
Det er svært og sige noget præcist om hvor mange der kæmper med angst for at være alene. De fleste holder det for sig selv [1].
Det er også en angsttype, der kan blive overset, da den modsat så mange typer af angst ikke gør at folk isolerer sig.
Find os på Amagertorv 14b 3. og 4. etage, København K eller kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk
Angst for at være alene - symptomer
De kropslige symptomer i forbindelse med angst for at være alene adskiller sig ikke fra de generelle angst symptomer. Oplevelsen af angst varierer meget alt efter hvor voldsom angstoplevelsen er. Men går fra rastløshed og ubehag ved at være alene, til en egentlig panikangst oplevelse.

Ved angstoplevelser i den mere tunge ende vil der typisk oplevelses en intens uro, ondt i maven, hjertebanken, sveden, vejrtrækningsbesvær, trykken ved brystet, svimmelhed og kvalme.
Angst for at være alene - monofobi, autofobi
Angst for at være alene kaldes også for:
-
monofobi
-
autofobi
-
eremophobia
-
isolophobia

Der er som sådan ikke nogen specifik diagnose relateret til angst for at være alene, sådan som der er for en række andre fobier.

Angst for at være alene - barn
Angst for at være alene er del af vores biologi som mennesker. Vi har et tilknytningssystem, der skal sikre os at vi ikke bliver forladt af vores omsorgsperson. Oplever et spædbarn at blive forladt, så vil det reagere med voldsom stress og vrede, der kan sammenlignes med en angstoplevelse.
Angst for at være alene - voksen
Angsten for at være alene som voksen kan ligesom hos børn fylde på en hel række forskellige måder. For en del åbner det at være alene op for en hel række urofølelser, som ikke får plads så længe de er sammen med andre. Men når de er alene, så er der ikke på samme måde noget der holder disse “farlige” tanker og følelser nede. For at undgå dem, så forsøger de at holde sig beskæftiget, måske med fjernsyn, radio eller telefon.

I min rolle som psykoterapeut møder jeg en del personer, der kæmper med en misbrugsproblematik. Især i forbindelse med madmisbrug og overspisninger, fortæller folk om hvordan deres misbrug fylder om aftenen, når de er alene. De oplever ofte en ensomhed, der vækker uro og som kun vokser, og nogle gange bliver til en angstoplevelse. Det der kan få dem ud af denne angstoplevelse, og i situationen berolige dem, er deres misbrug, måske at drikke eller at overspise. Misbrug giver en oplevelse af kontroltab, som kan lægge endnu et lag på angsten for at være alene.
FAQ
Hvorfor får jeg angst når jeg er alene?
Vi får angst når vi er alene af forskellige årsager. Den specifikke årsag er afhængige af, om vi er barn eller voksen. En typisk og generel årsag til angst for at være alene er tilknytningsangst, hvor det at blive forladt og være væk fra flokken gør os urolige. Denne type angst er drevet af et urgammelt instinkt. En anden årsag som dog mest forekommer hos voksne, er at når vi er alene så bliver der ro og plads til nogle af de tanker vi ellers forsøger at holde på afstand ved at have travlt og omgive os med andre mennesker.
Hvad er Autofobi?
Autofobi er et andet ord for angst for at være alene [2] . Der findes faktisk en lang række forskellige ord der beskriver den type af angst, såsom: monofobi, eremophobia, eller isolophobia.
Hvad er forskellen på at være alene og at være ensom?
Forskellen på at være alene og at være ensom, ligger i at det at være “alene” er en vurdering af, hvor mange mennesker man har omkring sig, mens ensomhed er en oplevelse af at være socialt isoleret. Hvis du er til en fest med masser af mennesker omkring dig, så er du ikke alene, men du kan godt følge dig ensom midt i festen, hvis du af den ene eller anden grund oplever dig selv som værende uden for.
Hvad er tilknytnings angst?
Tilknytningsangst, er en angstoplevelse som opstår som direkte følge af vores tilknytning. Det er ofte i form af en angst for at blive forladt og være alene, men kan også være i form af angst i forhold til nære relationer og autoritetspersoner [3].
Referencer
[1] Autophobia (Fear of Being Alone); Cleveland Clinic;
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22578-autophobia-monophobia-fear-of-being-alone
[2] Autofobi; https://da.wikipedia.org/wiki/Autofobi
[3] An Overview of Attachment Anxiety; Very Well Mind; https://www.verywellmind.com/attachment-anxiety-4692761
Skrevet af
Jesper Glad, Psykoterapeut i København
Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år. Hvor et af mit fokus områder er angst.
mail: jg@glads.dk
