Psykoterapi ved Jesper Glad
angst-for-at-være-alene

Angst for at være alene

psykoterapi ved jesper glad

De fleste kan nok genkalde sig angst for at være alene fra da de var børn. Men angst for at være alene kan også ramme os som unge og som voksne, dog ofte i en noget anden form.

Det er svært at sige noget præcist om hvor mange der kæmper med angst for at være alene, da de fleste holder det for sig selv [1].

Hvis angst fylder for meget

Kæmper du med angst, og tænker terapi kunne være relevant, så lad os tage en snak.
Mere om angst
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K. Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Angst for at være alene: 
Symptomer

De kropslige symptomer i forbindelse med angst for at være alene adskiller sig ikke fra de generelle angst symptomer. Oplevelsen af angst varierer meget alt efter hvor voldsom angstoplevelsen er. Men går fra rastløshed og ubehag ved at være alene, til en egentlig panikangst oplevelse.
Angst intensitet

Ved angstoplevelser i den mere tunge ende vil der typisk oplevelses en intens uro, ondt i maven, hjertebanken, sveden, vejrtrækningsbesvær, trykken ved brystet, svimmelhed og kvalme.

Angst for at være alene: 
Monofobi, autofobi

Angst for at være alene kaldes også for:

  • monofobi
  • autofobi
  • eremophobia
  • isolophobia
angst for at være alene - navne

Der er som sådan ikke nogen specifik diagnose relateret til angst for at være alene, sådan som der er for en række andre fobier.

Årsag til angst

angst for at være alene årsager

Angst for at være alene rammer os af mange forskellige årsager. Vi kan blandt andet tale om angst for at være alene i relation til tilknytning i form af tilknytningsangst, men også som eksistentiel angst, og generaliseret angst der hovedsageligt bliver aktive når man er alene.

angst for at være alene barn

Angst for at være alene, barn

Angst for at være alene er del af vores biologi som mennesker. Vi har et tilknytningssystem, der skal sikre os at vi ikke bliver forladt af vores omsorgsperson. Oplever et spædbarn at blive forladt, så vil det reagere med voldsom stress og vrede, der kan sammenlignes med en angstoplevelse, og bliver derfor også kaldt for tilknytningsangst eller adskillelsesangst.

Børn kan også blive ramt af angst, der i højere grad minder om generaliseret angst, når de bliver alene. Det vil ofte være bekymringer eller angst centreret omkring ting der enten er omkring noget som kan ske:

  • for dem selv, eller
  • deres familie.

Når det er dem selv angsten handler om, så kan det typisk være nogle meget konkrete ting i stil med at der kunne ske et indbrud, udbryde brand, eller måske også noget mere uhyggeligt som hører til overtro.

Når det er familien, så er det ofte fokuseret på helbred, for eksempel om de kunne komme ud for en ulykke.

angst for at være alene voksen

Angst for at være alene, voksen

Angsten for at være alene som voksen kan ligesom hos børn fylde på en hel række forskellige måder, så som:

  • Tilknytningsangst
  • Eksistentiel angst
  • Generaliseret angst

ANGST FOR AT VÆRE ALENE - voksen:
Tilknytningsangst

Kæmper man som voksen med en utryg tilknytning som ambivalent tilknytning, så vil man også kunne opleve indre uro, og måske ligefrem for nogen en tilknytningsangst i forbindelse med at være alene. I sådanne tilfælde vil der ofte være en indre uro, man har haft med sig helt fra barnsben.

ANGST FOR AT VÆRE ALENE - voksen:
Eksistentiel angst

Ifølge eksternalismen er et livsvilkår for alle mennesker at vi i bund og grund, når det kommer til stykket, er alene i verden. Vi kan opleve at komme tæt på andre mennesker gennem livet, men alligevel vil der altid være en adskillelse. Denne adskillelse kan opleves som angst og kan betragtes som en gren af eksistentiel angst.

ANGST FOR AT VÆRE ALENE - voksen: 
Generaliseret angst

Generaliseret angst er en type af angst, hvor mere generelle bekymringer vokser sig alt for store og kommer til at fylde alt for meget. Det kan være bekymringer omkring økonomi, sygdom, familie, arbejde, osv.

I forbindelse med angst for at være alene kan det for nogle være sådan at deres bekymringer vokser sig meget store lige så snart de er alene. Det kan typisk være angst omkring uheld, familien, og evt. akut sygdom.

ANGST FOR AT VÆRE ALENE - voksen: 
Når følelser trænger sig på

For en del åbner det at være alene op for en hel række urofølelser, som ikke får plads så længe de er sammen med andre. Men når de er alene, så er der ikke på samme måde noget der holder disse “farlige” tanker og følelser nede. For at undgå dem, så forsøger de at holde sig beskæftiget, måske med fjernsyn, radio eller telefon.

Angst for at være alene - voksen - Når følelser trænger sig på

I min rolle som psykoterapeut møder jeg en del personer, der kæmper med en misbrugsproblematik. Især i forbindelse med madmisbrug og overspisninger, fortæller folk om hvordan deres misbrug fylder om aftenen, når de er alene. De oplever ofte en ensomhed, der vækker uro og som kun vokser, og nogle gange bliver til en angstoplevelse. Det der kan få dem ud af denne angstoplevelse, og i situationen berolige dem, er deres misbrug, måske at drikke eller at overspise. Misbrug giver en oplevelse af kontroltab, som kan lægge endnu et lag på angsten for at være alene.

FAQ

Hvorfor får jeg angst når jeg er alene?

Vi får angst når vi er alene af forskellige årsager. Den specifikke årsag er afhængige af, om vi er barn eller voksen. En typisk og generel årsag til angst for at være alene er tilknytningsangst, hvor det at blive forladt og være væk fra flokken gør os urolige. Denne type angst er drevet af et urgammelt instinkt. En anden årsag som dog mest forekommer hos voksne, er at når vi er alene så bliver der ro og plads til nogle af de tanker vi ellers forsøger at holde på afstand ved at have travlt og omgive os med andre mennesker.

Hvad er Autofobi?

Autofobi er et andet ord for angst for at være alene [2] . Der findes faktisk en lang række forskellige ord der beskriver den type af angst, såsom: monofobi, eremophobia, eller isolophobia.

Hvad er forskellen på at være alene og at være ensom?

Forskellen på at være alene og at være ensom, ligger i at det at være “alene” er en vurdering af, hvor mange mennesker man har omkring sig, mens ensomhed er en oplevelse af at være socialt isoleret. Hvis du er til en fest med masser af mennesker omkring dig, så er du ikke alene, men du kan godt følge dig ensom midt i festen, hvis du af den ene eller anden grund oplever dig selv som værende uden for.

Hvad er tilknytnings angst?

Tilknytningsangst, er en angstoplevelse som opstår som direkte følge af vores tilknytning. Det er ofte i form af en angst for at blive forladt og være alene, men kan også være i form af angst i forhold til nære relationer og autoritetspersoner [3].

Referencer

[1] Autophobia (Fear of Being Alone); Cleveland Clinic;

[2] Autofobi; https://da.wikipedia.org/wiki/Autofobi

[3] An Overview of Attachment Anxiety; Very Well Mind; 

Skrevet af

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.

Hvor et af mit fokus områder er angst.

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad