Psykoterapi ved Jesper Glad
Kvalme stress

Kvalme stress

PSYKOTERAPI VED JESPER GLAD

Kvalme stress er normalt ikke det først stress symptom folk nævner, men det er mange der genkender det, og for nogle fylder det rigtig meget. De fleste genkender uro i maven og ondt i maven i forbindelse med stress, men når stressen stiger, vil den for enkelte gå over i decideret stress kvalme og nogle vil opleve opkast [1].

Angst kvalme minder på mange måder om stress kvalme, da det psykologisk set er de samme ting som kommer i spil i kroppen og udløser kvalmen.

Hvis stress fylder for meget

Kæmper du med stress, og tænker terapi kunne være relevant, så lad os tage en snak.
Om stressbehandling hos mig
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Hvorfor oplever jeg stress kvalme?

Stress kvalme har sammen med uro i maven og ondt i maven i forbindelse med stress en ganske naturlig forklaring.
stress kvamle - intensitet

Når vi oplever en stresset situation, så aktiverer hjernen vores krop og sætter den i alarmberedskab. Det er en af de ældste dele af vores hjerne, som bliver aktiveret af stress, for at gøre os parate til at håndtere en potentielt farlig situation. Det er en del af hjernen, som vi ikke blot har tilfælles med de andre pattedyr, men også med krybdyrene. Den del af hjernen er egentlig ganske primitiv, men kan i høj stresset situationer blive meget styrende for hvordan vi reagerer. Basalt set bliver kroppen gjort parat til enten at kæmpe eller flygte. Vores åndedræt stiger, hjertet slår hurtigere, vi får tunnelsyn, osv.

kvamle stress - stress fyldt situation

Alt dette sker gennem to overlappende signalsystem i kroppen. Nemlig vores autonome nervesystem, og stresshormoner. Stresshormonerne bliver udløst i blodet, og rammer ret hurtigt vores mave. Det er disse stresshormoner, som rammer vores mave og udløser stress kvalme [2].

Hvordan håndtere jeg bedst min stress kvalme

Stress kvalmen er et tydeligt tegn på, at ens stress er ganske betydelig. Går kvalmen fra at være sjælden og momentant til at være mere kronisk, så er det på høje tid at man tager sin stress alvorlig, og får gjort noget ved den.

De fleste vil have et udbytte af at søge professionel hjælp, men der er også en række helt elementære ting man kan gøre selv.

stress kvamle - reducere stress
  1. Søger for at motionere regelmæssigt, uden at overdrive det
  2. Meditation og mindfulness
  3. Fornuftig og sund kost
  4. Vedligeholde en god søvnhygiejne

Kvalmen kan selvfølgelig også have andre årsager end lige stress, så er man i tvivl, så kan det være en god ide at snakke med sin læge om det.

Stress kvalme og pebermynte

kvalme stress og pebermynte
Selvom fokuset som sagt først og fremmest bør være på at reducere stressen, så vil pebermynte i forskellige former kunne hjælpe med at lette stress kvalmen. Dette gælder faktisk for alle typer af kvalme, og ikke blot stress kvalme, så længe at kvalmen er i den lettere ende [3].

FAQ

Kan man få kvalme af stress?

Ja, kvalme i forbindelse med stress er et relativt normalt symptom. Det er dog ofte, når man er noget hårdere ramt af stress at man oplever kvalme. Stress kvalme skyldes, at vores hjerne står i en ret direkte forbindelse med maven, gennem vores nervesystem og stresshormoner. Så når vi oplever noget mentalt voldsomt og hjernen reagerer på det, så vil man også typisk have en sansning i maven, og når det er voldsomt ligefrem kvalme.

Kan man tænke sig til kvalme?

Man kan godt tænke sig til kvalme. I forbindelse med stress kvalme så kan man tænke sig til kvalmen, ved at tænke på noget som ofte er med til at udløse stressen. Det er som oftest i form af bekymringstanker. Vi oplever tankemylder, og har svært ved at fokusere, hvilket gør at vi får mere af stresshormonet kortisol i blodet, som påvirker vores mave, så der potentielt kan opstå kvalme.

Hvad kan dæmpe kvalme?

Der er forskellige måder at dæmpe kvalme. Hvis det er blevet vedvarende og mere eller mindre konstant, så er det altid muligt at søge lægehjælp, hvor man kan få noget kvalmedæmpende medicin. Men man kan også selv gøre noget ved kvalmen. Blandt andet sørge for at spise noget let og sundt mad, drikke små slurker af vand, eller benytte sig af pebermynte.

Kan kvalme være tegn på stress?

Kvalme kan være tegn på stress. Stress kvalme er et relativt normalt stress symptom. Det vil typisk gå fra ondt i maven til faktisk kvalme, som stressen tager til. Oplever man stress kvalme, så kan det give rigtig god mening at få gjort noget ved stressen og evt. opsøge professionel hjælp.

Referencer

Skrevet af

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.

Et af mine fokus områder er stress behandling.​

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad