Tryk i hovedet stress, er når vi oplever hovedpine i forbindelse med stress. Typisk beskrives det som at have et stramt bånd rundt om hovedet. Det er et af de mest normalt forekommende stress symptomer.
Samtidig er tryk i hovedet stress også ofte et af de første tegn på stress, som folk registrerer.
Tryk i hovedet stress opstår hovedsageligt på baggrund af to ting, nemlig når vi bliver stressede så:
Når vi befinder os i en situation hvor vores hjerne oplever at nu bliver vi presset eller som måske direkte er farlig. Så vil hjernen opregulere det sympatiske nervesystem, og nedregulere det parasympatiske nervesystem.
Samtidig med at det sympatiske nervesystem bliver opreguleret, så bliver der også frigivet stress hormoner som adrenalin og kortisol i kroppen.
Aktivering af det sympatiske nervesystem gør, at vores hjertefrekvens og blodtrykket stiger.
Kortisolen betyder samtidig at vi spænder op i musklerne. Især i nakke og skuldermusklerne. De spændte muskler vil have mindre blodgennemstrømning, som er med til at forårsage tryk i hovedet stress.
Det øget blodtryk og den mindre blodgennemstrømning, forårsaget af muskelspændinger, er med til at forårsage at vi oplever hovedpine eller tryk i hovedet stress.
Der er dog også en række ting man selv kan gøre for at reducere stressen:
Er man ramt af tryk i hovedet stress, så kan moderat bevægelse af skulder og nakke være med til at løsne op, og lindre på hovedpine over et stykke tid.
Rigtig mange beskriver stress hovedpine som oplevelse af at have et stramt bånd rundt om hovedet.
Symptomerne på stress er individuelle og kan dermed variere en del fra person til person, men typiske tegn på stress som ofte bliver beskrevet er: voldsom hjertebanken, hoved smerter, mavepine, muskelsmerter, søvnproblemer, kvalme, svimmelhed, svært ved at huske, svært ved at fokusere, og bliver nemmere vred.
Akut stress er den momentane stress vi oplever i en situation, hvor vores hjerne af den ene eller den anden grund opfatter, at vi er udsat for en udfordring, og hvor den stressede situation så bliver efterfulgt af en afslappende periode. Den efterfølgende afslappende periode gør at vores system kommer sig, og finder tilbage i balance. Akut stress er helt naturlig og ufarlig.
Akut stress bliver problematisk, når der ikke er nok hvileperioder, og vi derfor ikke når at komme os. Derved hober stressen sig efterhånden op, og hvis det står på i for lang tid bliver det til kronisk stress, eller langvarig stress.
Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.
Stress er et mine fokus områder.
mail: jg@glads.dk