Psykoterapi ved Jesper Glad
Svimmelhed Stress

Svimmelhed Stress

PSYKOTERAPI VED JESPER GLAD

Svimmelhed stress er et velkendt stress symptom [1]. Svimmelhed stress opstår både som følge af akut stress oplevelser, og kronisk stress, altså langtids stress.

Hvis stress fylder for meget

Kæmper du med stress, og tænker terapi kunne være relevant, så lad os tage en snak.
Mere om stress
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Svimmelhed Stress som følge af akut stress

Akut stress oplevelser udløser stress hormoner såsom kortisol. Kortisol påvirker vores indre kompas, det som også kaldes det vestibulære system[2]. Så stressen i sig selv udløser ikke svimmelhed, men stressen påvirker det vestibulære system, og når det er påvirket så kan vi opleve svimmelhed[2].

Det vestibulære system sidder i vores indre øre, og bruges til at sanse hovedets acceleration. Information sendes til hjernen via den vestibulære nerve. I hjernen bliver information fra det vestibulære system holdt op imod hvad vi ser, plus andre informationer omkring vores orientering. En væsentlig funktion for det vestibulære system er at hjælpe os med at holde balancen[3].

Svimmelhed stress går begge veje. Stress påvirker os så vi nemmere oplever svimmelhed, men en oplevelse af svimmelhed gør også at kroppen reagerer med en akut stressreaktion.

Svimmelhed stress som følge af langtids stress

Når vi bliver stresset, spænder vi op i vores muskler. Rigtig mange oplever muskelspændinger især i forbindelse med langtids stress. En af de muskelgrupper som ofte og meget tydeligt bliver ramt, er nakkemusklerne. Nakkemusklerne ender op med at blive stiv som følge af stressen [4].

Det at vi spænder op i musklerne er en helt normal stressreaktion, og en del af vores biologi. Når vi har en stress oplevelse reagere kroppen ved at gøre os parat til at håndtere den stressende situation, for kroppen vil det sige at kæmpe eller flygte. Det at vi spænder op i musklerne er altså helt naturligt, men vi skulle så gerne kunne slappe af igen kort tid efter. Det er dog med rigtig mange af de ting som stresser os i dag som vi hverken kan nedkæmpe eller flygte fra, med det resultat at vores stress system fortsætter med at være aktiv i alt for lang tid. Når musklerne på denne måde fortsætter med at være spændte, opstår der smerter og stivhed.

Der er endnu en gang kortisolen som er medskyldig. Der er den forsøgte mængde af kortisol, der signalere til vores hjerne, at den skal give besked til musklerne om at spænde op, og gøre sig parat til at kæmpe eller flygte.

En del af det vestibulære systems ansvar er at sanse hovedets acceleration. Den øgede stivhed i nakkemusklerne gør at disse sender upræcise og forkerte signaler til hjernen, det ender op med at forvirre vores balancesystem, og som derefter forårsager svimmelheden.

På latinsk kaldes denne svimmelhed som følge af nakkestivhed for Cervikal Vertigo[5]. Denne type af svimmelhed kan dog forekomme af flere årsager, og er ikke nødvendigvis svimmelhed stress.

Svimmelhed stress i forbindelse med angst

Svimmelhed kan også opstår i forbindelse med angst[6], hvilket ikke er så overraskende når man tænker på, hvordan vores nervesystem i høj grad reagerer ens på stress og angst.

Svimmelhed er ikke altid svimmelhed stress

Det er dog godt at være opmærksom på at svimmelhed ikke nødvendigvis er forbundet til en oplevelse af stress, der kan godt være en lang række af andre parametre som påvirker os så vi oplever svimmelhed[6].

Referencer

[1] Interactions between Stress and Vestibular Compensation – A Review; Yougan Saman, E. Bamiou, Michael Gleeson, and Mayank B. Dutia; NLM

[2] Can Stress Cause Vertigo?; Toketemu Ohwovoriole; verywellmind.com/;

[3] Chapter Nine - Stress and the vestibular system; Yougan Saman, Qadeer Arshad, Mayank Dutia, Peter Rea; International Review of Neurobiology

[4] Association between Psychological Stress and Neck Pain among College Students during the Coronavirus Disease of 2019 Pandemic: A Questionnaire-Based Cross-Sectional Study; Amira Daher, and Ofra Halperin; NCBI; 

[5] Cervical Vertigo; Cleveland Clinic; [6] Svimmelhed, hvad kan årsagen være?; Mikkel Holmelund, speciallæge; sundhed.dk

Lidt om mig ...

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år. Jeg er stress ekspert og har igennem mit arbejde som psykoterapeut efterhånden mødt rigtig mange mennesker som kæmper med stress.

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad