Psykoterapi ved Jesper Glad
søvnløshed stress

Søvnløshed stress

PSYKOTERAPI VED JESPER GLAD

Søvnløshed stress er et af de oftest forekommende stress symptomer. Samtidig kan søvnløshed og stress skabe en ond cirkel, hvor stress gør at man kæmper med søvnløshed, og søvnløsheden kan gøre at man bliver yderligere presset og dermed mere stresset.

Men det er også en ond cirkel man selv kan være med til at bryde.

Hvis stress fylder for meget

Kæmper du med stress, og tænker terapi kunne være relevant, så lad os tage en snak.
Mere om at blive stressfri
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Søvnløshed og stress

Manglende søvn rammer os på en lang række forskellige områder, og kan have kraftig indvirkning på, hvor velfungerende vi er i løbet af en dag.

Men gør vi noget ved stressen, så hjælper det også på søvnløsheden, og gør vi noget ved søvnløsheden, så hjælper det også på vores stress.

Søvnløshed stress: 
En ond cirkel

Søvnløshed Stress - ond cirkel

Søvnløshed stress er en del af en ond cirkel [1].

Når vi i perioder kæmper med stress, eller ligefrem langtids stress, så vil mængden af stresshormoner stige i blodet. Stresshormonerne aktiverer vores nervesystem.

Det aktive nervesystem gør at vi kan ende op med at:

  • kæmpe med problemer med at falde i søvn
  • vi nemmere og oftere vågner om natten
  • hvis vi vågner om natten, så er det svære at falde i søvn igen

Et søvnunderskud vil for de fleste gøre det svært at fungere i løbet af dagen, og kan være med til at få, hvad der normalt ses som små problemer til at virke uoverskuelige. På den måde kan søvnløshed skabe yderligere stress. Der opstår en ond cirkel, hvor stress giver søvnløshed og søvnløshed giver mere stress.

Søvnløshed stress:
Stress påvirker vores søvnstadier

Søvnforskning har vist, at stressen ikke blot påvirker hvor meget vi sover, men også hvordan vi sover. Er vi stressede tilbringer vi kortere tid i den dybe søvn og bliver ofte forstyrret i REM-søvnen. Den dybe søvn og REM-søvnen er søvnfaser, der er afgørende for, hvor udhvilet vi bliver[2].

Søvnløshed stress:
Stress symptomer

Søvnløshed Stress - stress symptomer

Søvnløshed i forbindelse med stress er et af de mest normalt forekommende stress symptomer, men er samtidig et blandt rigtig mange forskellige stress symptomer.

Præcis hvilke stress symptomer man oplever er meget individuelt, så oplevelsen af stress kan variere fra person til person. Der er dog en række stress symptomer som forekommer oftere. Sådanne ofte forekommende stress symptomer inkluderer:

Hvordan reducere man søvnløshed stress

At få nok søvn om natten kan være rigtig godt til at kontrollere og reducere ens stressniveau. Desværre kan det være noget af en luksus at få nok søvn når man er stresset, især hvis søvn faktisk er en medvirkende årsag til stress.

Det bedste sted at starte er at arbejde med at reducere din stress.
Søvnløshed Stress - hvad kan man selv gøre

Der er også tiltag som hjælper på søvnen. Der er dog som sådan ikke direkte nogle mirakel metoder der bare virker med det samme for alle uden bivirkninger, men der er helt konkrete ting du kan gøre som virker for rigtig mange:

  • Hold faste sengetider. Gå i seng og stå op på samme tid, det gælder også weekender.
  • Sørger for at dit soveværelse faktisk er til at sove i, med afdæmpet lyde og lys, og en relativ lav temperatur.
  • Undgå elektroniske skærme før sengetid.
  • Undgå at spise eller drikke lige før sengetid. Især alkohol er godt at holde sig fra på trods af det måske nok bliver nemmere at falde i søvn, så bliver søvnen dårligere.
  • Sørg for at motionerer moderat og fornuftigt i løbet af dagen. Undgå motion lige før sengetid.

FAQ

Kan stress påvirke ens søvn?

Stress påvirker meget ofte ens søvn. Faktisk er søvnløshed og stress ofte meget tæt forbundet, og søvnproblemer er et af de hyppigste symptomer på stress. Det kan være en ond cirkel, hvor stress giver søvnløshed og søvnløsheden forstærker stressen.

Hvad er Søvnangst?

Søvnløshed stress kan gå over i søvnangst, hvor man oplever en så høj grad af stress omkring det at sove at det går over i en decideret angst oplevelse. Man snakker om stressudløst angst.

Kan du ikke sove på grund af tanker?

Rigtig mange oplever at have problemer med at sove i forbindelse med stress. Man ligger i sengen og skal endelig falde til ro, men i stedet begynder der at opstå bekymringstanker, enten som tankemylder eller som overtænkning omkring en bestemt problemstilling. Det kan være rigtig svært at slippe og kan holde fast alt for længe.

Referencer

[1] Stress and Insomnia; Eric Suni, Alex Dimitriu; Sleepfoundation;

[2] Stress dynamically reduces sleep depth: temporal proximity to the stressor is crucial; Jonas Beck, Erna Loretz, Björn Rasch; Oxford Academic; 

Skrevet af

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.

Stress er et af mine fokus områder.

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad