Psykoterapi ved Jesper Glad
psykoterapeut uddannelse 2 år

Psykoterapeut uddannelse 2 år, 2024

psykoterapi ved jesper glad

vis man søger efter psykoterapeut uddannelse 2 år, så vil man få en lang række forskellige resultater. Den typiske psykoterapeut uddannelse er på 4 år. Så mange af de resultater man får for psykoterapeut uddannelse 2 år, vil faktisk være referencer til uddannelsestilbud for de første 2 års grunduddannelse på et standard psykoterapeutisk studie, eller de sidste 2 år som ofte er en specialisering med fokus på at arbejde med klienter.
Psykoterapeut uddannelse 2 år
Uddannelse trin Psykoterapeut uddannelse 2 år fokus
2-årig psykoterapeut grunduddannelse 2 år primært med fokus på teori og egenudvikling
2-årig psykoterapeut overbygning 2 år primært med fokus på klientarbejde med afsæt i den valgte psykoterapeutisk retning

Typiske psykoterapeut uddannelse 4 år

Den typiske standard psykoterapeutiske uddannelse er en 4 årige[1], ofte delt op i to dele på 2 år.

En 4-årig psykoterapeut uddannelse vil ofte være fokuseret på en specifik psykoterapeutisk retning, eller genre af psykoterapeutiske retninger. Eksempler på psykoterapeutiske retninger kan være narrativ terapi, EFT-terapi, kognitiv terapi, meta-kognitiv terapi, gestalt terapi, id psykoterapi, osv. Der er rigtig mange forskellige psykoterapeutiske retninger, hvilket gør at de ikke altid er så forskellige som man umiddelbart skulle tro. Meget ofte bygger nye psykoterapeutiske retninger oven på gamle retninger, og man kan derfor snakke om familier af psykoterapeutiske retninger. Et eksempel på det kunne være EFT-terapi hvor man benytter sig af elementer fra gestalt terapi og narrativ terapi.
psykoterapeut uddannelse 2 år - psykoterapeut københavn

Psykoterapeut uddannelse 2 år:
En psykoterapeutisk grunduddannelse

De første 2 år af uddannelsen fokuserer hovedsageligt på at opbygge et teoretisk grundlag omkring den psykoterapeutiske metode, samt egenudvikling. Egen udviklingen sker som oftest gennem egenterapi, og masser af arbejde i undervisningslokalet og i studiegrupper.

Rigtig mange psykoterapeutiske institutter tilbyder grunduddannelsen som en selvstændig psykoterapeut uddannelse på 2 år.

Hvorfor psykoterapeut uddannelse 2 år?

Alt i alt bliver det en 4-årig uddannelse, hvilket må siges at være et relativt stort commitment for mange i et moderne liv. Samtidig ligger priserne på et enkelt år på en psykoterapeutisk uddannelse typisk mellem 25.000 og 60.000 pr. år, og oven i kommer der omkostninger til egenterapi og supervision. Så alt i alt bliver det en ordentlig bid at sluge. Derfor er der også mange af uddannelserne der vælger at reklamere for at man faktisk får en del ud af blot at tage et grundforløb. Eller for at få flere ind på uddannelserne så det giver mulighed for at folk med en relevant baggrund kan starte på overbygningen og dermed skære uddannelsen ned til det halve.

Giver det så mening for den enkelte og kigge efter “psykoterapeut uddannelse 2 år”?

Det giver rigtig fint mening at tage en 2-årig psykoterapeutisk grunduddannelse, hvis du ønsker en virkelig intens og berigende egenudvikling. De første 2 år af en psykoterapeutisk uddannelse er virkelig noget som kan flytte folks opfattelse af dem selv og andre. Personlig kan jeg kun anbefale det til alle, som har ressourcerne og tiden til at tage et sådant forløb. Min erfaring er dog også, at det så sjældent kun bliver ved de første 2 år.

Det giver rigtig fin mening at tage endnu en overbygning. Hvis du allerede er uddannet psykoterapeut inden for en bestemt psykoterapeutisk retning, men synes

  • at en anden retning giver mere mening for dig som tiden er gået
  • at det kunne være en god base for at få flere klienter eller et andet job som psykoterapeut
  • at du blot er nysgerrig og har ressourcerne til at starte på en overbygning

Kognitiv og metakognitiv psykoterapeut uddannelse 2 år

Jeg er ikke selv inden for det kognitive eller det metakognitive[2] felt, men kan se at der udbydes kognitiv og metakognitiv 2-årige psykoterapeutuddannelser. Når jeg kort gennemgår de forskellige tilbud så ser det dog ud til at de alle falder i to kategorier:

  1. Tilbud til folk som ønsker en grunduddannelse inden for det kognitiv eller metakognitiv 

  2. Tilbud til folk som er i feltet, f.eks. psykoterapeuter, psykologer, eller folk med mellemlange eller lange sundhedsfaglige eller kliniske uddannelser

FAQ

Hvor lang tid tager det at blive psykoterapeut?

Den typiske psykoterapeutiske uddannelse er 4-årig: et grundforløb på 2 år, og en overbygning på endnu 2 år. Man kan typisk vælge at afslutte efter grundforløbet og dermed have en 2-årig basisuddannelse. Modsat kan man typisk også vælge blot at tage overbygningen, hvis man har de rette kvalifikationer, f.eks. at man allerede har en baggrund som psykoterapeut og ønsker at udvide sine kompetencer inden for en ny psykoterapeutisk retning.

Hvad skal der til for at blive psykoterapeut?

Typisk vil man skulle gennemføre en psykoterapeutisk uddannelse på alt i alt 4 år. Optagelseskriterierne varierer ofte mellem de forskellige psykoterapeutiske uddannelser, men der er ofte et krav om alder, erhvervserfaring, og andet uddannelsesbaggrund.

Hvornår kan man kalde sig psykoterapeut?

Modsat læge, psykolog, eller psykiater så er psykoterapeut ikke nogen beskyttet titel. Det gør at man ofte får advide, at man skal være lidt ekstra opmærksom på, hvem psykoterapeuten er og deres baggrund. Personligt har jeg mødt og arbejdet sammen med rigtig mange forskellige psykologer og psykoterapeuter. Jeg har endnu ikke mødt nogen psykoterapeut, som kalder sig psykoterapeut uden faktisk at være uddannet. Samtidig tænker jeg, at man altid bør være opmærksom. Jeg har mødt både dårlige psykologer og dårlige psykoterapeuter, dog flest rigtig dygtige :)

Hvad koster det at uddanne sig til psykoterapeut?

At uddanne sig til psykoterapeut er bestemt ikke billigt, typisk vil der være omkostninger til selve undervisningen på ca. 25.000 til 60.000 om året. I de priser kommer der så ofte omkostninger til weekendophold oven i, samt uddannelsesterapi og supervision.

Referencer

[1] Godkendte uddannelser, Dansk Psykoterapeutforening.

[2] Metacognition, wikipedia

Skrevet af

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad