Psykoterapi ved Jesper Glad
forskellen på psykolog og psykoterapeut

Forskellen på psykolog og psykoterapeut?

psykoterapi ved jesper glad

I den enkelte terapisession vil det nok ofte være svært og sætte fingeren specifikt på forskellen på psykolog og psykoterapeut. Formelt og i praksis er der dog en række elementer, der adskiller de to faggrupper. De udfører begge psykoterapi, men ud fra forskellige udgangspunkter og baggrund. I Danmark er psykolog en 5-årig offentlig uddannelse, med et meget bredt fokus på “alt” omkring psykologi, med et primært afsæt i det teoretiske. Generelt er uddannelse til psykoterapeut en 4-årig deltidsuddannelse, specifikt rettet mod at udføre psykoterapi og derfor også en meget praktisk fokuseret uddannelse.Noget af det som gør forskellen på psykolog og psykoterapeut er selvfølgelig uddannelsesbaggrunden, men også hvilken typer mennesker der vælger at blive psykolog og hvilken typer af mennesker der vælger og bliver psykoterapeut.

Gratis og uforpligtigende introduktionssamtale

Book en gratis og uforpligtigende introduktionssamtale hvis du tænker individuel psykoterapi kunne være noget for dig.
Book en gratis intro samtale
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K. Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Hvilken baggrund har man som psykoterapeut?

En psykoterapeutuddannelse har typisk en varighed på 4 år. Hvor de første to år har fokus på egen udvikling, og grundlæggende teori. Derefter er der 2 år med et stærkt fokus på praktik og arbejdet med klienter og supervision.

De fleste psykoterapeutiske uddannelser vil fokusere på en psykoterapeutisk tilgang, som man nu har valgt at uddanne sig inden for. Det kan være: narrativ terapi, EFT terapi, eksistentiel terapi, gestaltterapi, eller kognitivterapi.

Langt de fleste, der starter på en psykoterapeutisk uddannelse, har længere tids erhvervserfaring med fra et relateret erhverv. Så de kommer med en bred vifte af livserfaring der rækker ud over det specifikke psykoterapeutiske. Psykoterapeutiske uddannelser er som nævnt private og koster derfor rigtig meget for den enkelte, samtidig er lønniveauet for psykoterapeuter ikke særligt højt, så det er meget ofte et valg, folk tager med hjertet, mere end et ønske om at forbedre deres økonomi.
forskellen på psykolog og psykoterapeut omkostninger

Hvilken baggrund har man som psykolog?

Psykologuddannelsen er en bred uddannelse der forbereder de unge til at komme ud i rigtig mange forskellige områder, og man finder psykologer alle mulige steder i alt lige fra marketing til psykiatrien. Eksempler på typiske arbejdsområder er skolernes PPR funktion, privatpraktiserende praksis, og det offentlige sundhedssystem[1].

Psykologuddannelsen har igennem de sidste mange år været rigtig populær, hvilket også har tiltrukket nogle af de elever med det højeste gennemsnit fra gymnasierne. I København var adgangskvotienten 11,0 i 2023, hvilket gør at psykologistudiet er blandt de 10 sværeste at komme ind på[2].

At arbejde med mennesker er ikke noget man lærer i en bog. Teorien kan give dig et godt udgangspunkt, men det er noget helt andet, når du faktisk sidder i terapilokalet. Netop for at styrke den mere praktiske del har man som psykolog også muligheden for en 2 årig overbygning til autoriseret psykolog. Det er dog helt frit om man efter endt universitetsuddannelse som psykolog finder det relevant med denne praktiske del[3].

FAQ

Hvad laver en psykoterapeut?

Psykoterapeuten arbejder med at hjælpe mennesker som har det svært i livet. Jeg plejer at sige at jeg som psykoterapeut arbejder med raske mennesker som har det svært. Det vil sige mennesker som ikke har en svær diagnose, men nok kan kæmpe med smertefulde udfordringer i livet.


Kan alle kalde sig psykoterapeut?

Ja, alle kan kalde sig psykoterapeut i Danmark. Modsat psykolog er psykoterapeut ikke en beskyttet titel. Min personlige oplevelse er dog at det ikke er noget stort problem, jeg har mødt rigtig mange psykoterapeuter, og alle har haft en uddannelsesbaggrund på mindst 4 år.

Hvorfor gå til psykoterapeut?

Der kan være rigtig mange forskellige grunde til at opsøge en psykoterapeut. Er man ramt af stress, angst eller depression, kæmper med ensomhed, har en spiseforstyrrelse, eller problemer med vigtige relationer i livet, eller er træt af uhensigtsmæssige mønstre man bliver med at gentage, så er det alt sammen noget der giver mening at gå til en psykoterapeut med. Har man en svær diagnose så er et godt sted at starte hos egen læge, som ofte vil henvise til en psykiater eller psykolog.

Hvad koster en psykoterapeut i timen?

En psykoterapeut time koster et sted mellem 650 og 1400 kr. Der er ofte dyrere, hvis det er parterapi, og billigere hvis det er gruppeterapi. Læs evt. mere psykoterapi priser her.

Kan en psykolog stille en diagnose?

Ja, en psykolog kan stille en diagnose, men kan ikke ordinere medicin. For at ordinere medicin skal du være læge eller psykiater.

Lidt om mig ...

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år. Jeg har igennem mit arbejde her haft den glæde at arbejde sammen med en lang række psykologer og psykoterapeuter.

Håber du her på siden kunne finde noget om forskellen på psykolog og psykoterapeut, hvis du har yderligere spørgsmål så er du velkommen til at skrive til mig på mail:

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad