Psykoterapi ved Jesper Glad
trykken i øret stress

Trykken i øret stress

Psykoterapi ved jesper glad

Trykken i øret stress - For nogle kan det være en oplevelse af et konstant undertryk i øret, for andre kan det være en oplevelse af at deres ører “klikker” oftere end normalt, uden at der virker til at være en egenlig årsag.

Oplever du trykken i øret i forbindelse med stress, så er du bestemt ikke den eneste. Trykken i øret stress er bestemt ikke unormalt, men er dog heller ikke et af de mest normale forekommende stress symptomer.

Hvis stress fylder for meget

Kæmper du med stress, og tænker terapi kunne være relevant, så lad os tage en snak.
Om stressbehandling hos mig
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K. Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Trykken i øret stress - symptomer

Jeg har efterhånden fået en både bred og dyb erfaring med en lang række af forskellige problemstillinger.
Trykken i øret stress - symptomer

Hvordan trykken i øret stress opleves er forskelligt fra person til person, men typiske symptomer[1] er:

  • At ens øre klikker oftere end normalt og uden årsag
  • En oplevelse af overtryk i et af ørene eller i begge øre
  • At ørene er mere sensitive over for ændring i miljøet, f.eks. at man går op eller ned af en bakke, eller at nogen åbner eller lukker vinduer eller døre
  • Svært ved at høre, nærmest som om man lytter igennem en dyne
  • Svimmelhed
  • Tinnitus

Trykken i øret stress - symptomer

Trykken i øret stress - væskebalancen

Det har indtil for nylig været noget uklart, hvorfor vi oplever trykken i øret stress. Nyere forskning har dog vist en sammenhæng mellem stress, stress hormoner og balancen af væsken i vores mellemøre[2,3]. Når væskebalancen forskyder sig i det indre øret, vil vi opleve det som en trykændring, i stil med hvad vi oplever når vi er ude at flyve eller når vi dykker.

Trykken i øret stress - symptomer

Trykken i øret stress - ond cirkel

Trykken i øret kan blive forårsaget af stress, hvor stresshormonerne påvirker væskebalancen i øret og derved forårsager en ændring i trykket i øret. Men det kan også gå den anden vej, hvor trykken i øret er så ubehageligt, at det er med til at skabe stress eller øge stress.

På den måde kan der skabes en ond cirkel, hvor stress forårsager ændringer i trykket i øret, som så gør ondt eller skaber en konstant irritation som er med til at øge stressen.

FAQ

Kan stress påvirke hørelsen?

Stress kan påvirke hørelsen. Ved langvarig stress kan der være en lang række forskellige stress symptomer. Stress påvirkning af hørelsen er ikke unormal, men heller ikke en af de typiske stress symptomer. Når man oplever at stress påvirker hørelsen, så er det typisk ved at man oplever en trykken i øret, tinnitus, eller endda hørenedsættelse. Samtidig kan det også gå den anden vej, sådan at hørenedsættelse, tinnitus og trykken i øret kan forårsage stress.

Kan stress give susen for ørene?

Stress kan give susen for ørene. Når stress giver susen for ørene, så er det meget ofte i forbindelse med tinnitus. Det kan være meget irriterende, og kan gøre det svært at fokusere. Hvilket kan være med til at øge stressen.

Kan stress forværre tinnitus?

Stress kan forværre tinnitus. Der foreligger efterhånden rigtig meget forskning, der tydeligt forbinder stress og tinnitus, og beskriver hvordan stress forværrer tinnitus. Men samtidig er der faktisk ganske lidt viden om, hvorfor at stress forværrer tinnitus[4].

Referencer

[1] Exploring the Connection between Anxiety and Ear Pressure: Causes, Symptoms, and Management Strategies; Grouport; 

[2] Effect of stress-related hormones on inner ear fluid homeostasis and function; S K Juhn, W Li, J Y Kim, E Javel, S Levine, and R M Odland; NCBI;

[3] The emotional ear in stress; K.C Horner; ScienceDirect; 

[4] The association between stress, emotional states, and tinnitus: a mini-review; Jayaditya Devpal Patil, Manar Abdulkarim Alrashid, Ayah Eltabbakh, Salim Fredericks; Frontiers; 

Skrevet af

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.

Stress er et af mine fokus områder.

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad