Psykoterapi ved Jesper Glad
hvad hjælper mod stress

Hvad hjælper mod stress?

PSYKOTERAPI VED JESPER GLAD

I dag ved vi rigtig meget om hvad hjælper mod stress. Vi har gennem de sidste årtiers intensive forskning fået mere viden om hvorfor vi bliver stressede, og hvad der hjælper mod stress.

For at forstå og kunne svare på hvad der hjælper mod stress, så er det vigtigt at forstå hvad stress faktisk er og hvordan vi som mennesker reagerer på stress. 

Som psykoterapeut møder jeg rigtig mange mennesker som kæmper med stress. Jeg giver her en række råd og værktøjer til at håndtere stress, som jeg har set hjælper mine klienter.

Når stress fylder for meget

Kæmper du med stress? Så lad os tag en gratis intro samtale omkring hvordan du kan videre
Gratis intro samtale
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Hvad hjælper mod stress?
Kort om stress

Kernen i stress er et nervesystem som ikke har fået nok ro til at genfinde en fornuftig balance.

Vi bliver alle gennem en normal hverdag udsat for små situationer som kort stresser os. Vi snakker om akut stress.
hvad hjælper mod stress - kamp eller flugt

Når vores hjerne oplever en situation som den i en eller anden grad tolker som værende truende, så vil den aktiverer vores krop til enten kamp eller flugt.

At forberede sig på kamp eller flugt når noget var truende har givet rigtig god mening i vores fortid, men nu om dag er det de færreste situationer som vi kan kæmpe os ud af eller flygte fra. Vi kan ikke følge kroppen men må blive og håndtere situationen med vores gode hoved.

hvad hjælper mod stress - autonomenervesystem og stress hormoner

Hjernen gør kroppen parat til kamp eller flugt ved at aktivere det autonome nervesystem, og sender stress hormoner ud i blodet.

hvad hjælper mod stress - balance mellem akut stress og ro

Aktivering af det autonome nervesystem og den forøgede mængde stress hormoner i blodet er som sådan heller ikke noget problem, blot vi efterfølgende finder noget ro. Hvis vi efterfølgende får noget ro på vores system, så vil aktiveringen af det autonome nervesystem falde, og stress hormonerne vil forsvinde fra blodet.

hvad hjælper mod stress - ubalance mellem akut stress og ro føre til langvarig stress

Finder vi ikke denne ro, og bliver konstant i situationen der kontinuerligt aktiverer det autonome nervesystem og stress hormonerne, så går den akutte stress situation over til at blive kronisk stress også kaldt usund stress og langvarig stress.

Det er denne langvarig stress, som er det problematiske. Sammen med den langvarige stress kommer en lang række af forskellige stress symptomer som kan blive rigtig alvorlige.

Hvad hjælper mod stress?
Hvad hjælper generelt mod stress

Hvis man skulle sammenfatte alle de mange forskellige tiltag, der er imod stress til en enkelt strategi, så ville det være en strategi med fokus på at finde mere ro og balance i ens liv.
hvad hjælper mod stress - kernen i stress er en overbelastning

Generelt kan siges at kernen i stress er en ubalance i ens liv. En ubalance mellem den mængde af stressende aktiviteter og situationer, der påvirker en, og den mængde ro man finder. Så for at finde balancen igen kan man:

 • Få en bedre fornemmelse af hvad der stresser og hvad der giver ro
 • Skrue ned for og undgå de aktiviteter og situationer der stresser
 • Skrue op for og opsøge aktiviteter og situation der giver ro
 • Finde mere ro i aktiviteter og situationer der ellers har været stressende

Det er dog ikke nødvendigvis så lige til at rette op på denne ubalance. Det bliver komplekst når vi dykker ned i de enkelte aktiviteter og situationer. De er der af en god grund, så det kan være svært at begynde at skære ned for alt det man gør, og kvaliteten man gør det med.

Hvad hjælper mod stress?
Råd og værktøj

Stress rammer os af mange forskellige årsager, på meget forskellige måder, og samtidig har vi meget forskellige livssituationer. Derfor vil det råd eller værktøj, som er hjælpsomt for den ene person, ikke nødvendigvis være det rigtige for en anden person.
hvad hjælper mod stress - råd og værktøj

Når det så er sagt, så er der en række lidt mere generelle råd og værktøjer, som jeg kan se er gavnlige på tværs af mine forskellige klienter.

 • Finde ro og glæde - Det er nok det mest simple ligefremme råd, blot at finde noget ro og glæde. Samtidig nok også et af de sværeste råd at følge når man står i en stresset situation.

  Men et godt sted at starte er at forsøge at huske og måske skrive ned hvilke aktiviteter det faktisk er, som giver mig ro og glæde.

 • Prioriterer - At få prioriteret de ting der er i hverdagen har for nogle af mine klienter været et vigtigt første skridt.

  Både at finde ud af hvad der er vigtig og hvad der ikke er så vigtig, og derfor kan undlades er godt. Men også det at kunne skrue ned for kvaliteten i noget af alt det, som skal gøres, kan være et vigtigt skridt.

  Der er dog for mange en god grund til mange af de forskellige ting som de ønsker at nå, og det kan være forbundet med usikkerhed ikke at levere den kvalitet, man ellers normalt gør.

  Fakta er dog at hvis man vil reducere stressen eller undgå stressen, så er det vigtigt at man også prioriterer at finde noget ro og afslapning i ens hverdag.

 • Rydde op - Er der mange ting i ens liv - det kan både være aktiviteter, relationer og fysiske ting - som bare fylder og støjer og bare ikke rigtig har deres plads, så kan det være stress reducerende at få ryddet op.

  En del af mine klienter kæmper sammen med stressen med en oplevelse af at deres liv roder og der er ting som burde være nemme og kunne afgrænses, men som støjer helt unødvendigt meget.

  Her har dog for nogen kunne være hjælpsomt og sætte nogle af disse aktiviteter på pause eller helt simpelt få ryddet op i det som fylder mest derhjemme.

  Her er det dog vigtigt at være opmærksom på at sørge for at blive ved med at prioritere de sociale aktiviteter og relationer som man oplever giver en ro og energi.
 • Motion - At bevæge sig er en naturlig reaktion for en krop med et aktivt autonomt nervesystem og med et højt niveau af stresshormoner. Motionen vil ofte hjælpe med at finde ro og få kroppen i balance igen.

  Det skal dog blot være moderat motion, da intensivt træning kan være med til at stresse kroppen yderligere.

  Jeg har stressramte klienter, for hvem noget så simpelt som den daglige cykeltur frem og tilbage fra arbejde, er blevet ressourcer, der er med til at dæmpe stressen i hverdagen.

 • God søvnhygiejne - Et af de stress symptomer mine klienter oftest nævner er søvnbesvær. Stress og søvnbesvær går hånd i hånd, på den måde at forstå at de kan skabe en selvforstærkende cirkel, hvor stress leder til søvnmangel, og søvnmangel forsøger stressen.

  Det kan derfor give rigtig god mening at prioritere sin søvn, og forsøge at opretholde nogle sunde og faste søvnritualer i forbindelse med stress.

Hvad hjælper mod stress?
Referencer

Lidt om mig ...

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København gennem flere år, hvor et af mine hovedfokus områder er stressbehandling

Jeg brænder for mit job da jeg både helt personligt ved hvor stor en hjælp god psykoterapi kan være, og kan se forskellen for mine klienter.

Specifikt arbejdet med stressbehandling finder jeg relevant og givende, hvilken selvfølgelige også er en hovedårsag til at jeg har valgt at specialisere mig netop indenfor stress. 

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad