I dag ved vi rigtig meget om hvad hjælper mod stress. Vi har gennem de sidste årtiers intensive forskning fået mere viden om hvorfor vi bliver stressede, og hvad der hjælper mod stress.
For at forstå og kunne svare på hvad der hjælper mod stress, så er det vigtigt at forstå hvad stress faktisk er og hvordan vi som mennesker reagerer på stress.
Som psykoterapeut møder jeg rigtig mange mennesker som kæmper med stress. Jeg giver her en række råd og værktøjer til at håndtere stress, som jeg har set hjælper mine klienter.
Når vores hjerne oplever en situation som den i en eller anden grad tolker som værende truende, så vil den aktiverer vores krop til enten kamp eller flugt.
At forberede sig på kamp eller flugt når noget var truende har givet rigtig god mening i vores fortid, men nu om dag er det de færreste situationer som vi kan kæmpe os ud af eller flygte fra. Vi kan ikke følge kroppen men må blive og håndtere situationen med vores gode hoved.
Hjernen gør kroppen parat til kamp eller flugt ved at aktivere det autonome nervesystem, og sender stress hormoner ud i blodet.
Aktivering af det autonome nervesystem og den forøgede mængde stress hormoner i blodet er som sådan heller ikke noget problem, blot vi efterfølgende finder noget ro. Hvis vi efterfølgende får noget ro på vores system, så vil aktiveringen af det autonome nervesystem falde, og stress hormonerne vil forsvinde fra blodet.
Finder vi ikke denne ro, og bliver konstant i situationen der kontinuerligt aktiverer det autonome nervesystem og stress hormonerne, så går den akutte stress situation over til at blive kronisk stress også kaldt usund stress og langvarig stress.
Det er denne langvarig stress, som er det problematiske. Sammen med den langvarige stress kommer en lang række af forskellige stress symptomer som kan blive rigtig alvorlige.
Generelt kan siges at kernen i stress er en ubalance i ens liv. En ubalance mellem den mængde af stressende aktiviteter og situationer, der påvirker en, og den mængde ro man finder. Så for at finde balancen igen kan man:
Det er dog ikke nødvendigvis så lige til at rette op på denne ubalance. Det bliver komplekst når vi dykker ned i de enkelte aktiviteter og situationer. De er der af en god grund, så det kan være svært at begynde at skære ned for alt det man gør, og kvaliteten man gør det med.
Når det så er sagt, så er der en række lidt mere generelle råd og værktøjer, som jeg kan se er gavnlige på tværs af mine forskellige klienter.
Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København gennem flere år, hvor et af mine hovedfokus områder er stressbehandling.
Jeg brænder for mit job da jeg både helt personligt ved hvor stor en hjælp god psykoterapi kan være, og kan se forskellen for mine klienter.
Specifikt arbejdet med stressbehandling finder jeg relevant og givende, hvilken selvfølgelige også er en hovedårsag til at jeg har valgt at specialisere mig netop indenfor stress.
mail: jg@glads.dk