Psykoterapi ved Jesper Glad
Hvad er generaliseret angst og de generaliseret angst symptomer

Hvad er generaliseret angst? og de generaliseret angst symptomer

PSYKOTERAPI VED JESPER GLAD

For at kunne svare på “hvad er generaliseret angst?”, så er det vigtig at forstå hvad angst er, men også de specifikke generaliserede angstsymptomer.

Men meget kort kan det siges at generaliseret angst er, når vi bekymrer os nærmest konstant og unødigt meget om ting, som der ikke er den store grund til at bekymre sig om. Men samtidig er disse bekymringer bare ikke til at slippe.

Sammen med social angst, panikangst og OCD er generaliseret angst blandt de mest ofte forekommende typer af angst i Danmark [1].

Hvis angst fylder for meget

Kæmper du med angst, og tænker terapi kunne være relevant, så lad os tage en snak.
Mere om angst
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Hvad er angst?

Angst er helt normalt og er en af vores helt grundlæggende følelser som menneske. Vi oplever alle sammen angst i hverdagssituationer. Angsten går fra at være noget normalt til at blive et problem, og måske endda sygeligt, når den bliver så intens og ubehagelig at vi får undgåelsesadfærd og sikkerhedsadfærd.
hvad er generaliseret angst og generaliseret angst symptomer - angst intensitet

Undgåelsesadfærd og sikkerhedsadfærd begrænser os i at udføre ting vi ellers gerne ville have gjort, eller gøre ting som vi opfatter som vigtige. På den måde kan angsten væsentlig reducere vores livskvalitet.

Vi kan opleve angst når vores hjerne opfatter en situation som værende farlig, og den derfor aktiverer vores krop til kamp eller flugt.

Det giver en lang række angst symptomer som kan være voldsomt ubehagelige, hvis intensiteten af angsten er høj.

Hvad er angst?

hvad er generaliseret angst og generaliseret angst symptomer - angst intensitet - angst diagnose

Man kan dele angst op på flere forskellige måder, og i flere forskellige typer. Det giver god mening at holde intensiteten af angsten for øje. Det kan dog godt være en lidt svær størrelse at være helt præcis omkring, da det bliver en meget subjektiv følelse omkring hvor slemt eller intenst noget mærkes.

Men snakker vi om voldsomt intens angst så er der en række forskellige angstdiagnoser [2] :

 • Specifike fobier
 • Social angst
 • Panik angst
 • Agorafobi
 • Adskillelsesangst
 • Selektiv mutism
 • Generaliseret angst

Hvad er generaliseret angst?

Vi bekymrer os alle over ting i livet, og det er helt naturligt. Men for nogle af os kan det blive til en nærmest konstant bekymring, også omkring ting hvor vi helt logisk godt ved at vi faktisk er helt okay.

Er du ramt af generaliseret angst, så bekymrer du dig dog i en sådan grad, at bekymringen ikke er velbegrundet og ikke er logisk, men det opleves samtidigt umuligt at slippe af med disse bekymringstanker.
hvad er generaliseret angst og generaliseret angst symptomer - typiske bekrymin

Typiske områder voksne med generalisert angst bekymrer sig om er:

 • Penge
 • Helbred
 • Famile
 • Arbejde
 • Klima

Vi bekymrer os alle om sådanne områder nu og da, men det bliver til generaliseret angst når disse bekymringer bare ikke er til at slippe [3, 4]

Det kan fint lade sig gøre at svare på spørgsmålet “hvad er generaliseret angst ?”, men jeg ved fra mit arbejde som psykoterapeut at det i praksis kan være svært at sætte en grænse for hvornår bekymringerne er for meget og ubegrundede.

Generaliseret angst symptomer

hvad er generaliseret angst og generaliseret angst symptomer - angst symptomer

De generaliserede angst symptomer er ret brede, og har et stort overlap med angst symptomer for andre typer af angstsygdomme. Så for helt præcist at afklare om det er generaliseret angstsymptomer man oplever, så bør man også kigger på i hvilke sammenhænge man oplever symptomerne.

hvad er generaliseret angst og generaliseret angst symptomer - genealiseret angst

Det er meget individuelt hvordan vi oplever generaliseret angst symptomer, men herunder er en liste af de symptomer folk oftest fortæller om:

 • Svært ved at falde ned og slappe af, søvnproblemer og træthed
 • Opspænding i musklerne og stivhed
 • Hovedpine
 • Mavepine og kvalme
 • Sveden og hedeture
 • Åndedrætsbesvær
 • Svært ved at fokusere, og koncentrere sig
 • Nemt ved at blive forskrækket
 • Har en tendens til at blive irriteret

Generaliseret angst behandling

Generaliseret angst behandling er som oftest i form af samtaleterapi eller medicinsk behandling.

Ofte vil man sideløbende med en medicinsk behandling af generaliseret angst også modtage samtaleterapi.

Generaliseret angst medicin

Jeg vil kort nævne at generaliseret angst kan behandles med medicin. Det benyttes typisk SSRI baseret produkter[4], populært kaldet lykkepiller. Men da det ikke er min kernekompetence som psykoterapeut, så vil jeg opfordre til at man opsøger egen læge for mere information omkring generaliseret angst medicin.

Angst test

Der findes en lang række angst test, også helt specifikke for generaliseret angst. Det er dog altid en god ide at opsøge professionel hjælp og vejledning. hvis man har mistanke om at man er ramt af generaliseret angst.

FAQ

Hvad er symptomerne på generaliseret angst?

Generaliseret angst symptomer har et stort overlap med symptomer for andre typer af angst. Typisk vil man opleve en indre uro og frygt, man kan opleve hurtig hjertebanken, åndedrætsbesvær, at man sveder, har svært ved at fokusere, og søvnproblemer. Dette er blot nogle af de mest typiske symptomer for generaliseret angst. Men det varierer meget fra person til person hvilken specifikke symptomer man oplever.

Hvad er forskellen mellem panikangst og generaliseret angst?

For at forstå forskellen mellem panikangst og generaliseret angst, så skal man kunne svare på spørgsmålene hvad er panikangst, og hvad er generaliseret angst. Panikangst er en meget voldsom og momentant oplevelse af angst, som kan overvælde en i situationen og være voldsom ubehagelig. Generaliseret angst er ubegrundet vedvarende bekymringer om ting som der logisk set ikke er den store grund til at bekymre sig om

Er generaliseret angst farligt?

Generaliseret angst er som sådan ikke direkte farlig, men kan fremkalde symptomer der minder om langvarig stress, søvnbesvær, og depression som kan være ganske alvorlige tilstande.

Kan man slippe af med generaliseret angst?

Ja, man kan slippe af med generaliseret angst. Typisk behandles generaliseret angst med samtaleterapi og/eller medicin. Nogle gange kan generaliseret angst forsvinde af sig selv, men kæmper man med generaliseret angst, så kan det give rigtig god mening at opsøge professionel hjælp.

Referencer

[1] Tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark; Psykiatrifonden JUNI 2021; 

[2] What are Anxiety Disorders?; American Psychiatric Association; 

[3] Generalized Anxiety Disorder (GAD); Hopkins Medicine; 

[4] Behandling af angst; Medicin.dk; 

Lidt om mig ...

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.

Et af mine fokus områder er angst.

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad