Psykoterapi ved Jesper Glad
rysten på hænderne stress

Rysten på hænderne stress

PSYKOTERAPI VED JESPER GLAD

Rysten på hænderne stress - Der er for mange en direkte forbindelse mellem hvor stressede de er, og hvor meget hænderne ryster.

Vi ryster alle helt naturligt en smule på hænderne. Det er ikke noget vi lægger mærke til og altså helt normalt. Man bør dog være opmærksom på, hvis man inden for kort tid begynder at ryste betydeligt mere end sædvanligt.

Hvis stress fylder for meget

Kæmper du med stress, og tænker terapi kunne være relevant, så lad os tage en snak.
Mere om stress
Jeg holder til på Amagertorv 14b, 4. etage, København K Kontakt mig på 2496 8207 eller jg@glads.dk

Rysten på hænderne stress

De fleste vil nok kunne genkende at skulle have en større præsentation og begynde at ryste på hænderne. Rysten på hænderne stress er helt naturligt, og selvom det måske kan være irriterende og ubelejligt så er det på ingen måder farligt eller tegn på at noget mere dybtliggende er galt.

Når det så er sagt, så kan langvarig stress og angst påvirke ens helbred og begrænse ens livsudfoldelse.

Samtidig kan rysten på hænderne også skyldes andet end stress og i meget sjældne tilfælde potentielt nogle underliggende neurologiske lidelser [1].

Rysten på hænderne stress - 
Helt normalt eller noget jeg skal være opmærksom på?

Vi ryster alle sammen en smule på hænderne. Nogle lidt mere end andre. Samtidig kan det at ryste på hænderne potentielt være et tegn på en lang række forskellige sygdomme eller ubalancer i ens system.
Rysten på hænderne stress - typiske årsager til rysten på hænderne
  • Typiske årsager til rysten på hænderne:
  • Lavt blodsukker
  • For meget kaffe eller for meget alkohol
  • Stress
  • Angst
  • Søvnmangel

Generelt kan det siges, at hvis du oplever at dine hænder ryster mere end normalt over en længere periode, og hvis du samtidig ikke oplever at være påvirket af nogle af de ovennævnte typiske årsager, så kan det være en god ide at tage en snak med din læge.

Rysten på hænderne stress - 
Hvorfor ryster jeg på hænderne når jeg er stresset?

Rysten på hænderne stress - kroppens reaktion på stress situation

Når vi er i en situation, der bevidst eller ubevidst opleves som truende, så vil vores hjerne aktivere vores krop til at flygte eller til at kæmpe. Vores sympatiske nervesystem bliver opreguleret og der frigøres stresshormoner som kortisol og adrenalin i blodet. Det betyder at vores:

  • hjerte slår hurtiger
  • blodtrykket går op
  • vores muskler spænder op
  • vi ånder hurtigere og kortere
  • der kommer mere glukose ud i blodet
  • vores fordøjelse ændre sig

Disse ændringer har direkte indvirkning på vores muskler, som for at være parate til at kæmpe eller flygte, begynder at trække sig sammen, og giver så lidt slip, for så at trække sig sammen igen. På den måde opstår der det, som vi oplever som en rysten.

Folk oplever denne rysten forskellige steder i kroppen. Nogen vil opleve den i benene som en sitren, andre i brystkassen, nogen armene, og rigtig mange vil opleve rysten på hænderne [2].

FAQ

Kan kroppen ryste af stress?

I forbindelse med akutte stress situationer vil vi typisk kun opleve at kroppen ryster. Vi registrerer det ofte i benene, brystkassen, armene eller hænderne. Årsagen til at vi oplever at ryste i forbindelse med stress er fordi vores krop gør musklerne parate til at reagere, og i den forbindelse spænder op og afslapper dem kort efter. Mange vil også opleve at kroppen faktisk ryster mere umiddelbart efter at den stressende situation er overstået.

Hvad er de typiske tegn på stress?

Oplevelsen af stress er meget individuelt, men der er en række typiske tegn på stress som de fleste vil opleve. De typiske tegn på akut stress er:

  • Hurtigere og besværet åndedræt
  • Hjertebanken
  • Knude i maven
  • At kroppen ryster
  • Tunnelsyn

Udover de mest typiske tegn på akut stress så er der en række stress symptomer der opstår ved langvarig stress.

Hvad er akut stress?

Akut stress er, når vi befinder os i en situation som opleves som truende, og vores hjerne reagerer på den situation ved at aktivere vores krop til kamp eller flugt. Modsat langvarig stress så kommer vi relativt hurtigere tilbage til en mere afslappet og normal balance i kroppen.

Hvordan reagerer nervesystemet på stress?

Vores nervesystem reagerer på stress, hvis vi er i situationer som opleves som truende. Området i hjernen kaldet amydala vurderer lynhurtigt om en situation er truende, og sørger for at der udløses stresshormoner og vores autonome nervesystem aktiveres.

Mere specifikt så opreguleres den sympatiske del af det autonome nervesystem, mens den parasympatiske nedreguleres. Den sympatiske del af nervesystemet er ansvarlig for at aktiverer kroppen og gøre den parat til at kæmpe eller flygte, mens den parasympatiske del er ansvarlig for at kroppen falder til ro igen.

Referencer

[1] Why Are My Hands Shaking? Nerves or Medical Problem?; bannerhealth.com; 

[2] Why Do People With Anxiety Shake?; https://www.verywellmind.com/; 

[3] Diagnosis and Treatment of Common Forms of Tremor; Andreas Puschmann og Zbigniew K. Wszolek; NCBI; 

Skrevet af

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.

Et af mine fokus områder er stress.

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad