top of page
Image by Sebastian Unrau

Stresstest &
Stress Symptomer

Det kan være svært at fornemme om man blot har en travl og kaotisk periode, eller om man faktisk er stresset. 

En stresstest kan give en indikation omkring hvor hårdt ramt man er, men det vigtigste er altid og mærke efter og tag sig selv alvorlig.

Stresstest: Er jeg stresset?

Det kan være svært at fornemme om man blot har en travl og kaotisk periode, eller om man faktisk er stresset. 

 

Stressekspert Bo Netterstrøm har udviklet en simple stresstest, der baseret på de potentielle stress symptomer du oplever kan give dig en indikation omkring dit stressniveau.

 

Stresstesten består af 16 spørgsmål omkring fysiske, psykiske og adfærdsmæssige stress symptomer. 

(1) Fysiske stress-symptomer de sidste 4 uger:

(1.1) Hvor tit har du haft ondt i maven?

(1.2) Hvor tit har du haft hjertebanken?

(1.3) Hvor tit har du haft ondt i hovedet?

(1.4) Hvor tit har du haft ondt i kroppen muskelspændinger?

(2) Psykiske stress-symptomer de sidste 4 uger:

(2.1) Hvor tit har du haft koncentrationsbesvær?

(2.2) Hvor tit har du haft svært ved at huske?

(2.3) Hvor tit har du vært anspændt?

(2.4) Hvor tit har du haft svært ved at tænke klart?

(2.5) Hvor tit har du følt dig udkørt?

(2.6) Hvor tit har du været følelsesmæssigt udmattet?

(2.7) Hvor tit har du haft svært ved at falde i søvn?

(2.8) Hvor tit har du vågnet for tidligt uden at kunne falde i søvn?

(2.9) Hvor tit har du været irritabel?

(2.10) Hvor tit har du haft svært ved at træffe beslutninger?

(3) Adfærdsmæssige stress symptomer de sidste 4 uger:

(3.1) Hvor tit har du været stresset?

(3.2) Hvor tit har du haft problemer med at slappe af?

Stresstest resultat: 

...

(Stresstesten er udviklet af Bo Netterstrøm, overlæge dr. med)

Ondt-i-maven

Stress symptom: Ondt i maven eller stressmave

Du kan opleve ubehag eller mavesmerter hvis du igennem længere tid har været ramt af stress.

Stresshormonet kortisol irriterer mavesækken og tarmene så der komme betændelse, muskelspændinger og nedsat fordøjelse. Hvilket du kan opleve som oppustethed, diarre, forstoppelse, kvalme eller mavesmerter.    

Mange oplever desuden at stress ændrer deres appetit så de enten oplever en forøget appetit eller en reduceret appetit.

Hjertebanken

Stress symptom: Hjertebanken

Et af de stress symptomer du kan opleve ved langtidsstress er hjertebanken. Det skyldes at vores sympatiske nervesystem bliver aktiveret i for høj grad og for længe.

 

En aktivering af det sympatiske nervesystem forøger din hjertefrekvens og dit blodtryk, for at gøre dig parat til at håndtere en situation som din hjerne bevist eller ubevist opfatter som farlig. Når det står på i lang tid så kan hjertet og blodkarrene blive overbelastede. Den vedvarende hjertebanken kan forsætte selv når den stressede situation for længst er overstået.

Ondt-i-hovedet

Stress symptom: Ondt i hovedet

Hvis du oplever stressrelateret hovedpine så skyldes det ofte en af tre årsager:

  1. Muskelspændinger i nakke og hoved forårsaget af stresshormonerne kortisol og adrenalin.

  2. Blodkarrene i hjernen kan trække sig sammen, dette kan reducere blodgennemstrømningen og ilttilførslen til hjerne.

  3. Stressen kan også forårsage søvnproblemer, som igen fører til træthed og muskelspændinger.

Muskelspændinger

Stress symptom: Muskelspændinger

Når du bliver stresset så frigiver kroppen de to stresshormoner kortisol og adrenalin, samtidig med at det sympatiske nervesystem bliver aktiveret.

  • Kortisol og adrenalin forårsager en sammentrækning af muskelfibre, hvilket efter længere tids påvirkning giver muskelspændinger

  • Når det sympatiske nervesystem bliver aktiveret så forøges blodtilførslen til musklerne, som også giver muskelspændinger

Muskelspændinger kan blive forværret af et vi forsøger at kompensere for at det gør ondt, og derved påtager os dårlige kropsholdninger [4].

Koncentrationsbesvær

Stress symptom: Koncentrationsbesvær

Kronisk stress kan påvirke din evne til at koncentrere dig.

 

Når du oplever stress frigiver din krop stresshormoner som kortisol og adrenalin. Disse hormoner hjælper dig med at øge reaktionsevne og opmærksomhed på kort sigt, men hvis de frigives over en længere periode kan de have negative virkninger på dine mentale funktioner.

En af disse negative virkninger er, at kronisk stress kan påvirke din evne til at fokusere og koncentrere dig. Dette skyldes, at stresshormoner kan påvirke hjernens neurotransmittere, som er kemiske stoffer, der hjælper med at overføre information mellem hjernecellerne.

 

Stress kan for eksempel påvirke niveauet af dopamin, en neurotransmitter, der spiller en vigtig rolle i vores evne til at fokusere og fastholde opmærksomheden.

 

Derudover kan kronisk stress også føre til søvnforstyrrelser, som også kan påvirke vores evne til at koncentrere os.

Svært ved at huske

Stress symptom: Svært ved at huske

Kronisk stress kan påvirke din hukommelse på flere måder:

  1. Stresshormoner kan beskadige hippocampus celler og føre til en reduktion i hippocampus størrelse og funktionsevne. Hippocampus er ansvarlig for hukommelse og rumlig orientering.

  2. Hukommelsesdannelse kræver en vis grad af opmærksomhed og koncentration, og når hjernen er under konstant stress, kan det være svært at opretholde den nødvendige koncentration og fokus for at danne nye minder.

  3. Endelig kan kronisk stress også påvirke hukommelsen ved at forårsage søvnforstyrrelser. Søvn er afgørende for hukommelse og kognitive funktioner, og når søvnen er forstyrret på grund af stress, kan det føre til hukommelsesproblemer og andre kognitive symptomer.

Stress symptom: Anspændthed

Langtidsstress påvirker din krop og sind på flere måder der kan føre til en oplevelse af at være  anspændt.

 

Når du udsættes for stress, frigives stresshormoner der kan føre til øget muskelspænding og højere hjertefrekvens, hurtigt og overfladisk vejrtrækning som kan opleves som anspændthed.

Stressen kan også opleves som uro eller ligefrem angst, som kan forårsage en konstant følelse af anspændthed i kroppen.

Anspændthed

Stress symptom: Svært ved at tænke klart

Stress hormonet kortisol hæmmer dannelse af nye nerveceller i hjernen, hvilket over længere tid kan føre til forringet kognitiv funktion og hukommelse. Kortisol påvirker også negativt hjernens evne til at tage beslutninger, impulskontrol og følelsesregulering. Hvilket alt sammen giver en oplevelse af at det er blevet sværere at tænke klart og træffe velovervejede beslutninger.

Desuden kan stress give søvnproblemer, og søvnmangel nedsætter generelt vores evne til at tænke klart.

Svært ved at tænke klart

Stress symptom: Udkørt og udmattelse

Frigivelsen af stresshormonerne kortisol og adrenalin øger hjertefrekvensen og blodtrykket. Hvis det står på i længere tid kan det fører til overstimulering af nervesystemet og en følelse af konstant alarmberedskab. Dette kan føre til en række fysiske og mentale symptomer, herunder træthed, nedsat energi og udbrændthed.

 

Langvarig stress kan også påvirke søvnkvaliteten og forårsage søvnproblemer hvilket over tid vil give en følelsen af at være udkørt.

Endelig kan langvarig stress også have negative virkninger på immunsystemet, hvilket kan øge risikoen for infektioner og sygdomme, og bidrage til følelsen af udmattelse.

Udkørt og udmattelse

Stress symptom: Søvnproblemer

Stress og søvnløshed går hånd i hånd, og kan skabe en ond cirkle hvor stressen giver problemer med søvnen, og den manglende søvn forøger stressen. 

Stress giver ofte søvnproblemer. Det kan både være svært at falde i søvn, og hvis man vågner i løbet af natten så kan det være svært at falde i søvn igen.

Stresshormonerne kortisol og adrenalin øger følelsen af alarmberedskab og gør det vanskeligt at slappe af og falde i søvn.

 

Endelig kan langvarig stress føre til en række fysiske og mentale symptomer, såsom angst, depression og uro, der også kan bidrage til søvnproblemer.

 

Samlet set kan langvarig stress have negative virkninger på søvnkvaliteten, hvilket kan føre til vanskeligheder med at falde i søvn og opretholde en god søvnkvalitet.

Søvnproblemer

Stress symptom: Irritabel

Langvarig stress kan gøre dig mere irritabel af flere årsager. Hvis kroppen udsættes for langvarig stress, kan det føre til en konstant frigivelse af stresshormoner, der kan føre til en overstimulering af nervesystemet. Dette kan føre til en følelse af konstant alarmberedskab og irritabilitet.

Stress fører også ofte til søvnproblemer. Manglende søvn kan gøre en mere irritabel. 

 

Endelig kan langvarig stress føre til en række fysiske og mentale symptomer, såsom træthed, hovedpine og muskelsmerter, der også kan bidrage til en følelse af irritabilitet.

Irritabel

Stress symptom: Svært ved at tage beslutninger

Hvis kroppen udsættes for konstant eller langvarig stress, kan det føre til en konstant frigivelse af kortisol og adrenalin, og det kan føre til en overstimulering af hjernen. Dette kan føre til en følelse af mental træthed og en nedsat evne til at koncentrere sig og tænke klart.

Langvarig stress kan også føre til en række fysiske og mentale symptomer, såsom angst og depression, der kan gøre det vanskeligt at tage beslutninger og føle sig sikker på de trufne beslutninger.

Endvidere kan langvarig stress føre til en følelse af overvældelse og manglende kontrol, der kan gøre det svært at prioritere opgaver og træffe beslutninger.

Samlet set kan langvarig stress have negative virkninger på evnen til at tage beslutninger og føle sig sikker på de trufne beslutninger.

Svært ved at tage beslutninger

Skrevet af

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år. 

mail: jg@glads.dk

Forskellen på psykolog og psykoterapeut, Psykoterapeut København Jesper Glad
bottom of page