Psykoterapi ved Jesper Glad
psykoterapeut-uddannelse-gratis

Psykoterapeut uddannelse gratis

PSYKOTERAPI VED JESPER GLAD

Kan man i Danmark få en psykoterapeut uddannelse gratis? Det generelle svar er nej. Det vil typiske koster i mellem 125.000 kr og 250.000 kr.

Men der er dog muligheder, men kun for de få.

Modsat psykologuddannelsen som er offentlig, så bliver psykoterapeut uddannelse i Danmark kun udbudt af private uddannelsesinstitutioner. Hvilket også generelt betyder at man selv må betale for uddannelsen, og som alt uddannelse så koster det rigtig mange penge.

Hvad koster en psykoterapeut uddannelse?

Hvis man nu ikke kan få en psykoterapeut uddannelse gratis, hvad koster det så faktisk og tag en?

Svaret på det afhænger rigtig meget af hvor du tager den, men jeg har efterfølgende forsøgt at give et overblik over hvad omkostningen er, baseret på min egne erfaring, snak med andre psykoterapeuter og research på nettet.

Typisk er en psykoterapeut uddannelse en 4 årig uddannelse. Delt op i en første del på 2 år, hvor der er fokus på egen udvikling og generel teori omkring den terapeutiske retning, og i en anden del på endnu 2 år, hvor der primært er fokus på arbejde med klienter.

De første 2 år på psykoterapeut uddannelsen

De første 2 år er fokuset på teorien omkring den terapeutiske retning uddannelsen specialiserer sig inden for. Det kunne være metakognitive, kognitive, narrative, EFT, gestalt, osv. Nogle uddannelser bruger de første 2 år på at præsentere de forskellige terapeutiske retninger for de studerende, som så sidenhen vælger sig ind på en specifik retning.

Egen udvikling på psykoterapeut uddannelserne

Egen udviklingen er en vigtig del af en psykoterapeut uddannelse, og foregår primært gennem egenterapi/træningsterapi, men der vil også være konkrete øvelser på uddannelsen i undervisning situationen, og studiegruppe der ofte mødes hen over weekenden.

Til egenterapien skal man som oftest benytte sig af psykoterapeuter som allerede praktisere inden for den psykoterapeutiske retning man er ved at uddanne sig. Uddannelse terapeuten skal være godkendt af det psykoterapeutiske uddannelse sted hvor man er ved at tage sin uddannelse. Typisk ligger antallet af egenterapi timer på et sted mellem 50 og 80 timer ligeligt fordelt over de 4 år uddannelsen tager. De fleste uddannelsesinstitutioner har en aftale med de tilknyttede uddannelse terapeuter, så de studerene kan få terapien til nedsat pris. Rabatten ligger ofte på mellem 10% og 20%. Egenterapien er den største enkelte stående ekstra udgift efter selve betalingen til undervisningen.

Der er meget forskelligt fra uddannelse til uddannelse hvordan de håndtere studiegrupper. Der er steder hvor de slet ikke benytter sig af studiegrupper og der er andre steder hvor det forventes at grupperne er sammen i længere tid. Hvis det er studiegrupper med overnatning, så kommer der selvfølgelig nogle ekstra udgifter i den sammenhæng. Man kan dog, hvis det er ladesiggørligt, holde udgifterne nede ved at studiegrupperne mødes privat og overnatter hjemme hos de enkelte deltagere. Personligt fandt jeg studiegrupperne overraskende lærige og værdifulde, så jeg vil anbefale at man ser studiegrupperne som en plus, og tager den evt. ekstra udgift der måtte følge med.

De sidste 2 år på psykoterapeut uddannelsen

De sidste 2 år er fokuseret på klient arbejde, noget teori, og fortsat noget egenudvikling. Klient arbejdet er ofte i form af træningsklienter, som man mange steder selv skal ud og finde. Uddannelsesinstitutioner giver nogen gang mulighed for at man kan benytte deres lokaler til sessionerne med ens træningsklienter, men man kan ikke tage det for givet.

Som en vigtig del af klient arbejdet følger også supervisionstimer.

Hvad er inkluderet i prisen?

Typisk vil den pris psykoterapeut uddannelse angiver, blot inkludere omkostningerne til selve undervisningen. Det vil typisk være priser fra 125.000 kr og op til 250.000 kr for de 4 år. Man betaler normalt pr år, eller pr semester.

Udover udgifter til undervisningen, så vil der typiske komme omkostninger til:

 • Bøger - Nogle uddannelser har ganske få bøger på pensumlisten, mens andre har temmelig mange, hvilket godt kan få det op på en væsentlig udgift.

  Et estimate kunne være 1.500 kr pr år

 • Weekendophold - De fleste uddannelser har som en del af uddannelsen weekendophold med undervisning.

  Et sådant weekendophold koster typisk med overnatning, mad og forplejning godt 1.500 kr og der er ca. 4 sådanne ophold i løbet af et år.

 • Egenterapi er en vigtig del af uddannelsen, men er også en af de helt store ekstra udgifter. Dansk Psykoterapeutforening dikterer, at der som minimum skal være 40 individuelle studie rettet terapi sessioner[1].

  Prisen pr. session vil typisk ligge på mellem 750 kr og 1000 kr.

 • Supervision er en anden vigtig del af psykoterapeutuddannelsen, men som også koster temmelig meget. Supervisionen kan foregå i grupper eller individuelt. Hvis det er i grupper så kan man tage en væsentlig del af prisen væk.

  Et estimate pr supervision session kunne være omkring 700 kr pr gang

Så alt i alt, så løber det op i løbet af sådan et 4 årige studie.

kam man få en psykoterapeut uddannelse gratis

Kan man så få en psykoterapeut uddannelse gratis?

Så umiddelbart er svart på om man i Danmark kan få en psykoterapeut uddannelse gratis? Et meget tydeligt nej, det kan man ikke, det koster faktisk rigtig meget både økonomisk, men også i tid.

Psykoterapeut uddannelse gratis, for de få

Er der så slet ikke nogen måder at tage en psykoterapeut uddannelse gratis? Generelt nej, men personligt har jeg faktisk mødt personer der har fået en væsentlig del af uddannelsen betalt af det offentlige.

Det har været folket ramt af alvorlig sygdom, som har gjort at de ikke har kunne fortsætte i det erhverv de ellers havde uddannet sig inden for, og for at komme igang igen i et nyt erhver der kunne tager mere hensyn til deres sygdom, så har de fået penge til at en psykoterapeut uddannelse gratis.

Her er det dog også væsentligt at holde sig for øje, at der løber en masse ekstra udgifter på i løbet studiet. Så hvis man vil så tæt på at få en psykoterapeut uddannelse gratis som muligt, så skal man også være opmærksom på at få dækket disse udgifter. Specifikt så vil det være væsentligt og få dækket udgifter til egenterapi/træningsterapi, det som allerede nævnt er den dyreste ekstra udgift. Derudover er det også godt at være opmærksom på omkostninger, ophold og supervision.

FAQ

Hvad koster det at uddanne sig til psykoterapeut?

Det koster mellem 125.000 kr og 250.000 kr at uddanne sig til psykoterapeut. Dette er dog blot omkostningerne til selve undervisningen, så der kommer en mængde andre omkostninger oven i. Disse inkluderer udgifter til egenterapi, supervision, weekend ophold, bøger, osv. Det kan være rigtig godt inden man starter og danne sig et overblik over den fulde pris for den uddannelse man ønsker og starte på.

Hvad får man i løn som psykoterapeut?

Løn som offentlig eller privat ansat ser i 2023 ud til at ligge på omkring 36.000 kr. Det er dog langt sværere og give et estimat på hvad du kan tjene som selvstændig psykoterapeut, da der er en lang række forskellige faktorer som kan variere rigtig meget fra person til person.

Er psykoterapeut uddannelse SU berettiget?

Psykoterapeut uddannelsen er ikke SU berettiget. Det skyldes, at psykoterapeut uddannelsen er privat og ikke offentligt anerkendt, modsat hvad der gælder for psykologer.

Skrevet af

Jesper Glad, Psykoterapeut i København

Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København igennem flere år.

mail: jg@glads.dk

Psykoterapi ved Jesper Glad