top of page
hjælp til pårørende til spiseforstyrret i København ved psykoterapeut Jesper Glad

Samtaler for pårørende til en spiseforstyrret

Mange pårørende til personer med en spiseforstyrrelse kan føle sig magtesløse, frustrerede og ensomme. De kan have behov for at tale om deres egne følelser og oplevelser, og få støtte til at håndtere de udfordringer de står overfor.

 

Terapi kan være en god mulighed for pårørende til personer med en spiseforstyrrelse, da det kan hjælpe dem med at få bearbejdet deres følelser og lære strategier til at håndtere rollen som pårørende på en sund og hensigtsmæssig måde.

Pårørende til spiseforstyreret kæmp ofte en hård og ensom kamp

Det bliver svært når man både skal være forældre og behandler

Det er helt okay og faktisk også meget vigtigt, at pårørende til personer med en spiseforstyrrelse søger hjælp til at håndtere de følelser og udfordringer de oplever som værende svære.

Det kan blive rigtig svært at have overskud til at passe på ens pårørende, hvis man selv har en oplevelse af at det svært at holde hovedet overvandet og passe på sig selv. 

Det er en stor og ofte udfordrende opgave at være pårørende, og derfor er det helt naturligt, at man har behov for hjælp til at håndtere de følelser og udfordringer der opstår i den rolle.

Hjælp til pårørende til spiseforstyret i København

Spørgsmål omkring at hjælpe en spiseforstyrret

Som pårørende kan man have mange spørgsmål, og følelser der fylder meget.

 

Det kan være svært at forstå, hvad der sker, og man kan have mange bekymringer og usikkerheder.

 

Nedenfor er nogle eksempler på spørgsmål jeg ofte hører:

 • Hvordan kan jeg hjælpe?

 • Hvad kan jeg sige eller gøre, når min pårørende har det dårligt?

 • Hvad er årsagen, og hvordan kan spiseforstyrrelsen behandles?

 • Hvordan kan jeg holde mig selv sund, rask og stærk, mens jeg støtter min pårørende?

 • Jeg er bange, vred og opgivende på samme tid, hvad kan jeg gøre?

 

Som pårørende er det helt naturligt at have disse spørgsmål og bekymringer.

Psykoterapeut i København Jesper Glad

Det hjælper og snakke om det som er svært og gør ondt

Det kan være en stor hjælp for pårørende at få mulighed for at tale om deres følelser og oplevelser i forbindelse med at have en pårørende med en spiseforstyrrelse.

 

Det kan være svært at håndtere de følelser, der opstår i en sådan situation, og derfor kan det være rart at have et sted, hvor man kan få bearbejdet dem og få støtte til at håndtere dem på en sund og hensigtsmæssig måde.

Samtaler for pårørende til en spiseforstyrret 

Der findes flere forskellige former for terapi, der kan være relevante for pårørende til personer med en spiseforstyrrelse. Det kan f.eks. være:

 • Familieterapi: Her arbejder terapeuten med hele familien samlet så de kan lære at støtte den person, der er ramt af en spiseforstyrrelse, på en hensigtsmæssig måde. Familieterapi kan også hjælpe pårørende med at forstå og håndtere de følelser og udfordringer de oplever i forbindelse med at have en pårørende med en spiseforstyrrelse.

 • Individuel terapi: Her arbejder terapeuten kun med den enkelte pårørende. Dette kan være en god mulighed for pårørende, der har behov for at få bearbejdet deres egne følelser og tanker i et mere privat rum.

 • Gruppeterapi: Her deltager pårørende sammen med andre pårørende i en gruppe. Gruppeterapi kan være en god mulighed for at få støtte fra andre der står i en lignende situation, og for at lære fra andres erfaringer og coping-strategier.

 

Uanset hvilken form for terapi der vælges, kan det være en stor hjælp for pårørende at få mulighed for at tale om deres oplevelser og følelser i et trygt og forstående miljø.

 

Det kan bidrage til at reducere følelsen af magtesløshed og ensomhed, og give pårørende en bedre forståelse af hvordan de kan støtte den person, der er ramt af en spiseforstyrrelse, på en hensigtsmæssig måde.

Har mit barn en spiseforstyrrelse?

Nogle af de ting man kan kigge efter kan være:

 • Et pludselig vægttab eller vægtøgning uden en åbenbar grund

 • Obsessionel adfærd omkring mad, f.eks. konstant vejning af sig selv eller at tælle kalorier

 • Undgåelse af visse fødevaregrupper eller en fastlåst kost

 • Onde spiraler omkring mad og træning, f.eks. at træne for meget eller at udsætte sig selv for straf, hvis man spiser "forkert"

 • En negativ holdning til sin egen krop og et dårligt selvbillede

 

Hvis man mistænker at ens barn har en spiseforstyrrelse, er det vigtigt at søge professionel hjælp. En læge eller relevant terapeut kan hjælpe med at identificere om der faktisk er tale om en spiseforstyrrelse.

Læs mere om psykoterapeut uddannelse gratis, ID psykoterapeut og psykoterapeut løn her. 

bottom of page