En tilknytningsforstyrrelse er noget vi får med os fra vores tidligste barndom, men som psykoterapeut ser jeg alt for ofte tilknytningsforstyrrelse symptomer hos voksne.
Langt de fleste af de voksne klienter jeg møder der kæmper med en tilknytningsforstyrrelse, er set udefra velfungerende, men kan kæmpe med voldsom indre smerte i deres forhold til vigtige relationer.
Er man ramt af en tilknytningsforstyrrelse som voksen, så vil man ofte være ekstra sårbar for at blive ramt af andre mentale sygdomme som stress, angst, depression og misbrug.
I stedet bliver det så ofte følgevirkningerne af tilknytningsforstyrrelsen at man ender op med at diagnosticere for eksempel:
Ofte vil følgevirkningerne af tilknytningsforstyrrelse hos en voksen dog ikke falde inden for en specifik diagnose, men i højere grad vise sig som problemer i forhold til vigtige relationer.
Modsat hos voksne så er der to børnerelaterede tilknytningsforstyrrelses diagnoser i IDC-10:
På trods af at der ikke er en enlig tilknytningsforstyrrelse diagnose for voksne, så er der nogle generelle tegn som ofte kan være til stede hvis man som voksen kæmper med en tilknytningsforstyrrelse.
Det er dog også væsentligt at være opmærksom på at tilknytningsforstyrrelse symptomerne hos voksne ser noget forskellige ud, alt efter hvilken tilknytningsmønstre man specifikt kæmper med.
Har man en overinvolveret tilknytning (ambivalent tilknytning) så vil nogle af de typiske tilknytningsforstyrrelse symptomer hos den voksne være:
Har man en afvisende tilknytning (undvigende tilknytning) så vil nogle af de typiske tilknytningsforstyrrelse symptomer hos den voksne være:
Samtaleterapi er den eneste form for behandling af tilknytningsforstyrrelser hos voksne. Man kan flytte sit utrygge tilknytningsmønstre til det man kalder en tillært tryg tilknytning.
At ændre sit tilknytningsmønster som voksen og dermed afhjælpe en tilknytningsforstyrrelse er et stykke hårdt personligt arbejde, som tager tid.
Har man en overinvolveret tilknytning (ambivalent tilknytning) så vil nogle af de typiske tilknytningsforstyrrelse symptomerne hos den voksne ofte vise sig i terapien som:
Har man en afvisende tilknytning (undvigende tilknytning) så vil nogle af de typiske tilknytningsforstyrrelse symptomerne hos den voksne ofte vise sig i terapien som:
I et behandlingsforløb så vil ens utrygge tilknytning modarbejde forløbet. Ens gamle tilknytningsmønster vil bliver aktiveret af terapien, og man vil have en tendens til hurtigt at trække sig med begrundelser som:
[1] Reactive Attachment Disorder; Elizabeth E. Ellis; Musa Yilanli; Abdolreza Saadabadi; NCBI;
[2] Anxious Preoccupied Attachment Style: How It Develops & How To Cope; Olivia Guy-Evans; Simplypsychology;
[3] Dismissive Avoidant Attachment Style: Signs & How To Heal; Anna Dresche; Simplypsychology;
Jeg er uddannet psykoterapeut, og har haft min egen praksis i København gennem flere år.
Jeg brænder for mit job da jeg både helt personligt ved hvor stor en hjælp god psykoterapi kan være, og kan se forskellen for mine klienter.
Specifikt arbejdet med tilknytningsbaseret terapi finder jeg relevant og givende, hvilken selvfølgelige også er en hovedårsag til at jeg har valgt at specialisere netop inden for tilknytning.
mail: jg@glads.dk