top of page

Kan du anbefale en dygtig psykolog eller terapeut?

Button

Jeg bliver ofte spurgt om jeg kender en dygtig terapeut eller psykolog som jeg kan anbefale, og ja det gør jeg.

Men om det nu også er en person som så faktisk kan hjælpe dig afhænger mere af hvem du er, end om terapeuten eller psykologen er dygtig eller ej.

Den rigtige dygtige terapeut

Vi er alle forskellige

For mange er det at række ud efter hjælp hos en psykoterapeut eller psykolog noget man gør ganske få gange i sit liv.  Samtidig er det for mange både en betydningsfuld og sårbare situation.

En søgning på nettet giver et hav af links til forskellige terapeuter og psykologer, der ikke gør en meget klogere.

Mange forsøger sig så med at spørger personer i deres omgangskreds de har tillid til, "kender du en rigtig dygtig psykolog eller terapeut?". Den som bliver spurgt er ofte en person der har været åben omkring et tidligere terapiforløb, så de faktisk godt kan give en anbefaling i stil med "ja, jeg have rigtig god erfaring med ... ". 

Det er bare lige det at vi alle er forskellige. Terapeuten som er god for mig, kan være noget helt andet for dig.

Derfor når folk spørg mig "kender du en god psykolog eller psykoterapeut du kan anbefale?" Så svare jeg "ja", men hvem det er kommer helt an på hvem du er og hvad du ønsker at arbejde med. 

Kemi og mavefornemmelser

Ofte hører man noget i stil med at kemien mellem terapeuten og klienten skal være god, eller ens mavefornemmelse skal være i orden. Men hvad er det lige at kemi mellem mennesker er, og hvad kan ens mavefornemmelse faktisk fortælle?

God kemi, eller resonans.< ... >. Om vi oplever en god kemi med andre mennesker afhænger af hvem vi er. Nogen vil hurtigere oplever en resonans mens andre sjældent eller måske aldrig oplever en sådan resonans. Det vi alle kan mærke er når kemien bare ikke passer eller er direkte dårlig. 

Hvis vi tager det og have en god mavefornemmelse helt bogstaveligt, som en faktisk kropslig fornemmelse i maven, så snakker mavefornemmelser mest og højst når der er noget som gør os utrygge. Mange kan beskrive en dårlig mavefornemmelse, som ondt i maven, en tung sten, hård knude, etc, men har ikke ord for hvad en god mavefornemmelse er. For mange af os kræver det en del øvelse at lydte til vores mavefornemmelse, på sammen måde som vi kan træne vores andre sanser.    

Hvis vi der imod se på vores mavefornemmelsen som en slag ubevist viden. En viden som vi ikke rationelt kan forklare, som vi ikke ved hvor kommer fra men en viden der bare er der.  

Mavefornemmelser er vigtige men ikke altid korrekte. De er vigtige fordi de om vi er beviste omkring dem eller ej sætter en grundetone for hvordan vi følger, så faktisk kan vi ikke undgå at blive påvirket af mavefornemmelsen. Samtidig grunder de i nogen erfaringer vi har gjort os tidligere i livet. De påvirker os om vi er opmærksomme på dem eller ej. 

»Når vi står over for en krise eller en stor fare, så ændrer vores hormonelle status sig fra at handle om fordøjelse til en situation, hvor man skal slås eller flygte. Så lukkes der ned for aktiviteten, der handler om fordøjelse. Sandsynligvis opfatter hjernen det lidt på samme måde, når man skal tage en beslutning. Derfor får man fornemmelsen i maven,« forklarer Albert Gjedde.

Autentisk

 

Tillid til at personen faktisk kan  ... forstår din situation og det du nu arbejder med, passer på dig og ikke være endnu en person der overtræder dine grænser. 

Det skulle være så godt, men så er den faktisk skidt

Her min hurtige list, af et par ting som gør at jeg personligt vælger en terapeut fra:

(1) Lover resultaterr 

(2) Ingen faglighed, men bygger på egen erfaring

(3) 

Tager udgangs punkt i at de selv har kunne og derfore kan de nu hjælpe dig. 

Giver mange råd og meget konkrete anvisninger.

--- oOo ---

 

Er det pengene værd.    

Om en terapuet er kompetent er ikke så svært ... 

Hvornår er det at vi er trykke.

Er det stress, så kommer det an på hvad det er som stresser dig, og hvor du finder ro og energi. 

Er det angst, så kommer det an på om ...

 

Er det depression, så kommer det an på om ... 

 

Er det en spiseforstyrelse, så kommer det an på om ...    

Kvindelig eller mandlig terapeut?

Priser?

Jeg har ofte   

Kemien er i orden og terapeuten har sin faglighed i orden. 

Terapeutisk retning

Der er findes over 3000 forskelige terapeutiske retninger, nogen mere populære ind andre. Det er udført ganske få undersøgelser af hvad der faktisk virker i terapi, og inden der ikke på den ene eller anden måde kan anfægtes for deres videnskabelige grundlag. Men på tværs af disse undersøgelser så er der et resultat der går igen at relationen mellem klient og terapeuten er vigtig for god terapien faktisk bliver.  

Prøve time

Priser
 

Når det så er sagt er der en række ting jeg ligger vægt på at psykologen eller terapeuten fokuser på ... tilknytning, flow, awareness, jeg stoller ikke på psykologer der kommer på løsninger, og blot kan sige hvad jeg skal. ... hvordan skulle den psykolog kende mit liv så godt at de faktisk kan det ... 

Q1: Stress Test
bottom of page